Ψυχογιός: “Αποζημίωση τώρα στους πυρόπληκτους της Κορινθίας”

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Ο κ. Ψυχογιός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας αλληλεγγύη προς πληγέντες από τις φωτιές στο Κιλκίς και στην Κορινθία και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποζημίωση και αποκατάσταση υποδομών στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημίες.

 

Κατήγγειλε την παραβίαση δημοκρατικών διαδικασιών από την κυβέρνηση, με την ταχεία και πυκνή εισαγωγή νομοσχεδίων λίγο πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς την τακτική αυτή βιαστική και χωρίς σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία..

 

Απαντώντας σε σχόλια συναδέλφου για τους φακέλους της Κύπρου, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορίας και της μνήμης και έκανε σαφές ότι η διαδικασία που ξεκίνησε από την περίοδο 2015-2019 με την δημοσιοποίησή τους πρέπει να συνεχιστεί.

 

Έκανε αναφορά στο πόρισμα του Αρείου Πάγου και στην ανάγκη για πραγματική διαλεύκανση και δικαιοσύνη, εκφράζοντας ανησυχίες για πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με Δελτία Τύπου μάλιστα (!), που υποβαθμίζουν τη σημασία της δικαιοσύνης και εγείρουν ερωτήματα. Επέμεινε στον ύποπτο χειρισμό του σκανδάλου Predator από την κυβέρνηση, τονίζοντας την αποτυχία της να παράσχει διαφάνεια και λογοδοσία.

 

Επίσης ασχολήθηκε με την κατάσταση στην Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ζητώντας ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης εισαγγελέων ανηλίκων και κοινωνικών λειτουργών, επισημαίνοντας ότι τα θέματα γεωγραφικής απόστασης του εισαγγελέα ανηλίκων Αθηνών είναι υπαρκτά, αλλά προέχει η επαρκής στελέχωση και ο σωστός χειρισμός των υποθέσεων.