​​Politico: «Στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτή ξεφτίζει»

«Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, συμβάλουν στην αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει και ότι όσοι κατέχουν την εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι» αναφέρει το Politico. «Ελλάδα, η χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να αποφύγουν τη δικαιοσύνη» τιτλοφορείται το δημοσίευμα.

 

«Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στο δικαστικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και ένα ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι στο οποίο πνίγηκαν εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική» προσθέτει το Politico.

 

«Ο χειρισμός τους εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα» αναφέρει για τις παραπάνω υποθέσεις, ενώ σημειώνει πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συγγενείς των θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκάλυψη και ισχυρίζονται ότι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα αλλά θόλωσαν τα νερά».

 

«Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας, που εξετάζει την κακοδιοίκηση του κράτους, προσθέτοντας γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτική ηγεσία».

 

«Δίνοντας μια παραπλανητική εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά, με τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική ανάμειξη και εξουδετέρωση μελών ανεξάρτητων φυλάκων», είπε ο Βας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλύπτει την Ελλάδα για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για το Ινστιτούτο Eteron για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατία, μόνο το 29 τοις εκατό των ανθρώπων εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη της χώρας. Το Politico αναφέρει ότι «στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτή ξεφτίζει».

 

«Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, όπου οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει συνηθισμένες, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, πολλές επαναπροωθήσεις μεταναστών έχουν καταγγελθεί, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται υπό απειλή» καταλήγει το δημοσίευμα.