Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ αναμένεται σήμερα να συμφωνήσουν για τη δημιουργία μίας σχολής κατασκόπων αλλά και για άλλα 16 έργα.
Πιο αναλυτικά, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δώσουν στην Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο, ενώ στο πρότζεκτ θα συμμετέχει και η Κύπρο.
Το δημοσίευμα, δε, αναφέρει πως δεν είναι τυχαία η επιλογή των δύο χωρών καθώς εκείνες έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Το όλο σχέδιο περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλάνο για τη δημιουργία στρατού και στρατιωτικών δομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης. Η ανάπτυξη κοινής υπηρεσίας πληροφοριών και κατασκοπείας είχε «κολλήσει» στο «βέτο» της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διαθέτει τις δικές της υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να μοιραστεί στοιχεία και τεχνογνωσία με τους υπόλοιπους «εταίρους» της. Το Brexit που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία της υπηρεσίας κατασκοπείας.
Πάρα ταύτα υπογραμμίζει το εξής: «Όμως, θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα “τρέχουν” αυτό το πρόγραμμα»
.
Το προσχέδιο, όπως διέρρευσε από τις επαφές στις Βρυξέλλες, τοποθετεί την Αθήνα στην κορυφή της ηγεσίας ενός οργανισμού που θα εκπαιδεύει κατασκόπους για την Ευρώπη. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ενωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ.
Εκτός της ακαδημίας κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.
.dikaiologitika.gr