Ποιος έδωσε άδεια για να περιφράξει 400 στρέμματα δάσους η «Ελληνικός Χρυσός»;


Αποκάλυψη από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα για νέο βιασμό της φύσης στις Σκουριές

 

Μυστήριο καλύπτει την επέκταση της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική σε δασική έκταση. Οπως αποκαλύπτει η τοπική βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κυριακή Μάλαμα, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει περιφράξει επιπλέον 400 στρέμματα δάσους έξω από τις εγκαταστάσεις της στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Παραμένει άγνωστο, ώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπό ποιες συνθήκες, με ποιες αδειοδοτήσεις και με τι τίτλους ιδιοκτησίας έγινε αυτή η επέκταση.

 

Πάντως η κ. Μάλαμα κάνει λόγο για προκλητική κίνηση από την καναδικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία, που έχει στόχο να οικειοποιηθεί ακόμα περισσότερη γη, αλλά και αποστερεί την τοπική κοινωνία από μέρος της οργανικής και παραγωγικής σχέσης της με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

 

«Στα 400 αυτά στρέμματα υπήρχαν παραδοσιακά περάσματα και μονοπάτια, τα οποία προφανώς η εταιρεία θέλει να οικειοποιηθεί για να απομακρύνει την κοινωνία από την οπτική επαφή με το σεληνιακό τοπίο που έχει διαμορφώσει στις Σκουριές. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η Χαλκιδική έχει μόνο να χάσει από τη μεταλλευτική μονοκαλλιέργεια, με τον εργασιακό και περιβαλλοντικό μεσαίωνα που φέρνει μαζί της» τονίζει χαρακτηριστικά η βουλεύτρια.

 

Κυριακή Μάλαμα 

Παρότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα της εταιρείας χρυσού έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής, προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις αλλά ούτε στοιχεία για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» η κ. Μάλαμα, «κάνουμε έρευνα για δούμε τι έχει γίνει από το δασαρχείο, ποιος έχει δώσει άδειες κι αν έχει γίνει κάποιο νέο παραχωρητήριο, γιατί η έκταση αυτή δεν υπήρχε στα προηγούμενα συμβόλαια…».

 

Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο για δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες στο Camp των Σκουριών πραγματοποίησαν πεζοπορία-διαμαρτυρία στο εργοστάσιο εξόρυξης μεταλλευμάτων της εταιρείας χρυσού μέσα στο δάσος της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Οπως ανέφεραν, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι «τη λεηλασία της φύσης, ενός ακόμη καπιταλιστικού εγκλήματος, πάντα υπό την κρατική προστασία και την αστυνομική συνοδεία»!

 

Το πλήθος διαμαρτυρήθηκε μπροστά στην είσοδο του εργοστασίου για όσα συμβαίνουν στον Κάκαβο, ο οποίος αποψιλώνεται και μετατρέπεται σε κρανίου τόπος. Μάλιστα κρέμασαν στην καγκελόπορτα ένα πανό που γράφει: «Gold is blood - Eldorado out» («O χρυσός είναι αίμα - να φύγει η Ελντοράντο»). Αμέσως έκαναν την εμφάνισή τους σεκιουριτάδες της εταιρείας και δύο περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια, όπως καταγράφει η ιστοσελίδα infolibre.gr που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα του camp, μετακινήθηκαν σε ένα σημείο όπου αντίκρισαν την έκταση της καταστροφής. Εκεί τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας έκαναν ενημέρωση αρχικά με το ιστορικό της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή έως τις τελευταίες εξελίξεις με την αδρή χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος, αλλά και τη νέα κοπή δέντρων, τη διάνοιξη επιπλέον δρόμων και την επέκταση της περιφραγμένης περιοχής.

 

Νίκος Φωτόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ