Τομές, μεταρρυθμίσεις και απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, καλούνται να επιτύχουν -εν μέσω σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο ΕΣΥ- οι νέοι Διοικητές των νοσοκομείων.
Με τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ταλανίζουν στο πολύπαθο ΕΣΥ, κάθε άλλο παρά “εύκολο” είναι το έργο που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν οι νέοι Διοικητές και οι αναπληρωτές τους. Παραλαμβάνουν νοσοκομεία υπό κατάρρευση, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και πλήρη αποδιοργάνωση σε κλινικές και υπηρεσίες, ενώ την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει βάλει ψηλά τον πήχυ για τη βελτίωση παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις προσδοκίες των πολιτών.
Παρ' όλα αυτά, τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι τελικοί 112, που τέθηκαν επικεφαλής των νοσοκομείων από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης (ανάμεσα σε 1.660 αιτούντες), ήταν τέτοια, ώστε να έχουν τις ικανότητες να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα... Στην τελική επιλογή τους μέτρησαν, η εμπειρία τους στη δημόσια διοίκηση, αλλά και οι γνώσεις τους στο management και τα οικονομικά, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και "παλιές καραβάνες", δηλαδή παλιά έμπειρα στελέχη της Υγείας από την εποχή της υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που υπήρξαν Διοικητές νοσοκομείων, κατά τα έτη 2005-2009.
Θα υπογράψουν Μνημόνια Αποδοτικότητας με το κράτος
Στόχος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια είναι η προώθηση ενός ασθενοκεντρικού μοντέλου νοσοκομείου, με τη Διοίκηση συνεχώς παρούσα, εκεί που δίνεται η μάχη της Υγείας, δηλαδή, δίπλα στους ασθενείς. Ταυτόχρονα, όμως, οι νέοι Διοικητές καλούνται να αποδείξουν ότι διαθέτουν ικανότητες... Χουντίνι στα οικονομικά, προκειμένου να καταφέρουν έχουν χρηστή οικονομική διαχείριση, με λογοδοσία και κατάρτιση ισολογισμών.
Στο πλαίσιο αυτό θα κρίνονται για τη δουλειά τους, μέσω τρίμηνης διαδικασίας αξιολόγησης και εάν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς αποζημίωση και θα αντικαθίστανται. Οι στόχοι τους θα προσδιορίζονται σαφώς μέσω μνημονίου (συμβολαίου) αποδοτικότητας, το οποίο θα συνάψουν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους οι Διοικητές των νοσοκομείων, με τους Διοικτητές της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο.
Οι 4 άξονες αξιολόγησης των νέων Διοικητών
Τα πεδία αξιολόγησης του έργου των νέων Διοικητών, είναι τέσσερα:
- η οικονομική διαχείριση
- η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες
- η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
- η εφαρμογή εργαλείων management
Πριν καλά – καλά ζεστάνουν την καρέκλα τους, πάντως, οι Διοικητές θα κληθούν να καταγράψουν όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο που θα διοικήσουν, κυρίως από έμψυχο δυναμικό, αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή. Στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίσουν να καλύψουν ορθολογικά και αποτελεσματικά τα κενά σε προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρώτες προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας, είναι μάλιστα, να υπάρξουν και αλλαγές στους Οργανισμούς των νοσοκομείων.
Στη συνέχεια οι Διοικητές θα πρέπει να φροντίσουν για την εξυγίανση των οικονομικών και να δημιουργήσουν αποθεματικά στα ταμεία τους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους εκ των έσω, καθώς σύμφωνα με το νέο μοντέλο διοίκησης, τα νοσοκομεία θα πρέπει να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και να είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους, αυτοχρηματοδοτούμενα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Διοικητές πάντως, θα είναι ενδεχομένως οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που σχεδιάζει να εισάγει το Υπουργείο Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε έμψυχο δυναμικό, καθώς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές γιατρούς, που αντιτίθενται σ' αυτές.
Διοικητές και αναπληρωτές παρόντες σε όλες τις εφημερίες
Η συγκεκριμένη προϋπόθεση ήταν από τις πρώτες που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας. Διοικητής και Υποδιοικητής παρόντες σε όλες τις εφημερίες, δίπλα στα προβλήματα, να δίνουν λύσεις επιτόπου όπου απαιτείται.
Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είναι άλλωστε από τα πρώτα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Διοικήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα των πολύωρων αναμονών και της ταλαιπωρίας των ασθενών. Τα φαινόμενα του παρελθόντος με “σεκιούριτι να κάνουν τη διαλογή των ασθενών στις ιατρικές ειδικότητες των Επειγόντων, ανήκουν στο παρελθόν”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Διοικητών θα είναι και το Ηλεκτρονικό Σύστημα καταγραφής των προβλημάτων και επιτήρησης της πορείας επίλυσης τους σε πραγματικό χρόνο. Ενα σύστημα το οποίο θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή. Το σύστημα αυτό, που θα συντονίζει με κριτήρια επείγουσας ανάγκης τόσο τις διακομιδές, όσο και τη διανομή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ, θα διασυνδέεται και με τα νοσοκομεία, για την εξεύρεση κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).