Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/loutraki365.gr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Πλαστά διπλώματα made by... Κόρινθος: Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου

Kατέληξε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του loutraki365.gr, το Δικαστικό Συμβούλιο σε απόφαση σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του Προϊσταμένου και των δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφεριακής Ενότητας Κορινθίας, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τη χορήγηση πλαστών διπλωμάτων και εκκρεμούσε λόγω της διαφωνίας μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή.

 

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Κανδρής

 

Το Δικαστικό Συμβούλιο έπειτα από σύσκεψη, αποφάσισε να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Όπως είναι γνωστό από το ρεπορτάζ του Loutraki365.gr την προηγούμενη Τρίτη (7/3), μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που κράτησε περισσότερες από δώδεκα ώρες, ολοκλήρωσαν την απολογία τους στον ανακριτή, οι 11 συλληφθέντες που κατηγορούνται κατά περίπτωση, με τα αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και νόθευση σε βαθμό κακουργήματος, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

 

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι 7 ιδιώτες (5 ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και 2 υπάλληλοι) και ο ένας εκ των τεσσάρων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφεριακής Ενότητας Κορινθίας, αφέθησαν ελεύθεροι, Κατά περίπτωση, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, χρηματικές εγγυήσεις, υποχρέωση παρουσίας στο οικείο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα. 

 

Για τους υπόλοιπους τρεις, όπως προαναφέραμε, τον Προϊστάμενο και τους άλλους δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή σχετικά με την προφυλάκιση τους ή όχι. Τη λύση στην διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των δικαστικών λειτουργών, έδωσε τελικά την Παρασκευή (10/3), το Δικαστικό Συμβούλιο.

 

Εντύπωση προκαλεί το μέγεθος της δικογραφίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Loutraki365.gr, αριθμεί 4.000 σελίδες. 

 

Για το σύνολο και την πορεία της υπόθεσης, αναμένεται η κρίση και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

 

Το χρονικό της υπόθεσης:

 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, στην Κόρινθο, υπάλληλοι της τοπικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με τους συνεργάτες τους, εφοδίαζαν έναντι χρημάτων υποψήφιους οδηγούς με άδειες οδήγησης κάθε κατηγορίας, καθώς και διαφόρων τύπων πιστοποιητικά, ακολουθώντας παράτυπη διαδικασία κατά τη θεωρητική και πρακτική εξέταση.

 

Ακολούθησε πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης. Από την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν, προέκυψε η ύπαρξη, επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, προέβαιναν στην παράτυπη έκδοση αδειών οδήγησης, καθώς και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας ή επαγγελματικής επάρκειας ή μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία, σε τουλάχιστον 194 περιπτώσεις υποψηφίων.
 

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για να πετύχουν τον σκοπό τους, ακολουθούσαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συγκεκριμένο τρόπο δράσης, στη θεωρητική εκπαίδευση και ανάλογα με την άδεια οδήγησης. Συγκεκριμένα, υποδείκνυαν στους εξεταζόμενους τις σωστές απαντήσεις, επέλεγαν απευθείας οι ίδιοι τις σωστές απαντήσεις, μοίραζαν τις σωστές απαντήσεις σε μικρά κομμάτια τεμάχια χαρτιού, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στα φύλλα εξέτασης των υποψηφίων, αντικαθιστούσαν το φύλλο εξέτασης των υποψηφίων με άλλο που περιείχε τις σωστές απαντήσεις ενώ, επίσης, παρείχαν την δυνατότητα στους υποψηφίους να μην παρουσιαστούν στη γραπτή δοκιμασία και να θεωρηθούν επιτυχόντες.
 

Όσον αφορά στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (πορεία), αρκούσε μία τυπική ολιγόλεπτη παρουσία των εξεταζομένων ενώπιον της επιτροπής, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι δεν εμφανίζονταν κατά τη δοκιμασία αυτή και, θεωρούνταν επιτυχόντες.
 

Σχετικά με το κόστος για την έκδοση των αδειών ικανότητας οδήγησης κυμαινόταν ανάλογα με την κατηγορία της αιτούμενης άδειας, καθώς και με τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν. Διευκρινίζεται, ότι το ποσό που λάμβανε η σχολή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που μεσολαβούσε τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στη σχολή οδήγησης και τον εξεταζόμενο.
 

Τα ποσά, πάντως, κυμαίνονταν, ανάλογα με την άδεια, από 1.200 έως 2.500 ευρώ.
 

Η καταβολή των χρημάτων για την έκδοση της άδειας ικανότητας οδήγησης γινόταν από τους υποψηφίους οδηγούς τμηματικά. Αρχικά με προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο ποσό που είχε συμφωνηθεί και το οποίο προοριζόταν για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, καταβαλλόταν την ημέρα της εξέτασης. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν ο υποψήφιος διέμενε σε άλλη περιοχή, η προκαταβολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονταν μέσω εταιριών ταχυμεταφορών, Κ.Τ.Ε.Λ., τράπεζας ή εταιρειών ταχυπληρωμών. Σημειώνεται, ότι η περαιτέρω διακίνηση των χρηματικών ανταλλαγμάτων στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών γινόταν με μέριμνα των ιδιοκτητών των σχολών οδήγησης.
 

Όσον αφορά την αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2023, ενώ σε συρτάρι γραφείου αίθουσα εξέτασης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κομμάτια χαρτιού και φύλλα τύπου Α4, που περιείχαν απαντήσεις ερωτήσεων θεμάτων εξέτασης και δύο σακούλες με όμοιο περιεχόμενο.
 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛΑΣ, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών, όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί και του δήλωσαν την ιδιότητά τους, επιβιβάστηκε ως οδηγός σε ταξί και κινήθηκε εναντίον τους με ανοιχτή την πόρτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τουλάχιστον ενός αστυνομικού. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να διαφύγει, αλλά συνελήφθη το Σάββατο 4 Μαρτίου, όταν εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Εισαγγελία όπου είχαν οδηγηθεί οι συγκατηγορούμενοί του.
 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και χώρους άσκησης επαγγέλματος, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 199.265 ευρώ, 300 δολάρια Η.Π.Α, πλήθος σημειωματάριων και χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν χρηματικά ποσά και στοιχεία υποψηφίων, κινητά τηλέφωνα και διάφορα ψηφιακά πειστήρια με ηλεκτρονικά καταχωρημένα στοιχεία υποψηφίων και καταφανώς πλαστές βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών.
 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, τα κέρδη που αποκόμισαν παράνομα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τον Ιούνιο του 2022, κυμαίνονται από 292.800 έως 610.000 ευρώ.
 

Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε, θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ οι βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου, με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (σύνδεσμο)...