Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο δικηγόρος και πολιτικός, Αντώνης Βγόντζας. Είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 - 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Καταγωγή είχε από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Λασίθι. Είχε σπουδάσει νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971. Υπήρξε συνήγορος σε δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ορισμένες χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικές.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. Υπερασπίστηκε, κυρίως, φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών και φυλακίστηκε σε απομόνωση για πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».
Υπερασπίστηκε μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο τον Ανδρέα Παπανδρέου και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του γνωστού περιοδικού ΤΙΜΕ για τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς του από χυδαιότητες των αντιπάλων του. Είχε ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με συμμετοχή σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος» στην Αττική, «Ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου». Παράλληλα, ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004).
Τέλος, αρθρογραφούσε σε τακτική βάση στη «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και έκτακτα σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας. Είχε συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο «Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου.»
ethnos.gr