Περισσότερα περιστατικά καρκίνου από τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας;

Η φράση αν «ξέραμε τι τρώμε» φαίνεται να βρίσκει την ενσάρκωση της στη νέα γαλλική έρευνα για τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας . Σύμφωνα  με τους ερευνητές πιθανή -αν και όχι βέβαιη ακόμη- είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο.

 

 

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».

 

 

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.

 

 

Φαίνεται πως τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μόνο για την πρόκληση καρκίνου δεν είχαν  κατηγορηθεί  καθώς προηγούμενες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό«British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.

 

 

Η διατροφή των συμμετεχόντων χωρίστηκε σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίστηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

 

 

Καλά νέα για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ