Η Unesco, για να «τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό – ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους- να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας», το 1995, ανακήρυξε Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την 23η Απριλίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας του εορτασμού καθορίστηκε από το γεγονός του θανάτου τριών σημαντικών συγγραφέων, του Ισπανού Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, του Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Περουβιανού Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα, οι οποίοι πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616.
Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια
Η Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στην Ελλάδα από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.
Στον εορτασμό συμμετέχει φέτος και η Βουλή των Ελλήνων, φωταγωγώντας το κτήριό της στις 23 Απριλίου με το λογότυπο της Ημέρας Βιβλίου και δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας.
Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβάλλει την έννοια του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και την ιδέα της βιβλιοφιλίας σε όλες τις ηλικίες, την ημέρα που η Αθήνα ανακηρύσσεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.