Με τον κοροναϊό να έχει φτάσει ήδη στην Ευρώπη, μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία, επικρατεί ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ υπάρχουν φόβοι μήπως ο ιός εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Τι είναι, όμως ο κοροναϊός (2019-nCoV); Πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε ώστε να παραμείνουμε υγιείς; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τους πάντες.
«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία»
Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.
«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.
Η μετάλλαξη των ιών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά τους καθιστά πιο επικίνδυνους καθώς μπορεί να αποκτήσουν ανοσία σε στοχευμένες θεραπείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλασσόμενου ιού η γρίπη, λόγος για τον οποίο παρασκευάζονται διαφορατικά εμβόλια κάθε χρόνο).
Επίσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας και ίσως αυτό σημάνει ότι οι ειδικοί θα χρειαστεί να αλλάξουν τακτικές όσον αφορά στις προσπάθειες διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού.
Τι είναι οι κοροναϊοί
Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (ή κορώνα, λατινικά: corona).
Οι κοροναϊοί είναι ιοί με περίβλημα και με θετικής(+) πολικότητας μονόκλωνο RNA για γονιδίωμα. Το γονιδίωμα των κοροναϊών έχει μέγεθος περίπου 26 με 32 χιλιάδες ζεύγη βάσεων, το μεγαλύτερο μεταξύ των RNA ιών.
Οι χαρακτηριστικές ακτίνες αποτελούνται από πρωτεΐνικά πεπλομερή, τα οποία καθορίζουν τον τροπισμό του ιού.
Για παράδειγμα στον ιό του ΣΟΑΣ οι πρωτεΐνες S προσκολλούνται στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2.
Άλλες πρωτεΐνες είναι οι Ε, στο έλυτρο, Μ, στη μεμβράνη, και Ν στο πυρηνικό καψίδιο. Το πρωτεϊνικό στέμμα των κοροναϊών, σε αντίθεση με αυτό άλλων ιών, αντέχει στις συνθήκες του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι περισσότεροι κοροναϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία.
Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ένας κοροναϊός ήταν υπεύθυνος για ένα ξέσπασμα οξέως σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα.
Ένα άλλο είδος κοροναϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012. Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %).
Οι κοροναϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με γαστρεντερίτιδα.
Από πού πηγάζει ο MERS-CoV
Επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να εντοπίσουν την αρχική πηγή του ιού, ωστόσο εικάζουν ότι μπορεί να προέρχεται από κάποιο ζώο. Επίσης εκτός από τους ανθρώπους, ο MERS-CoV έχει εντοπιστεί σε καμήλες στο Κατάρ καθώς και σε μια νυχτερίδα στη Σαουδική Αραβία. Θετικά δείγματα σε καμήλες έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να είναι φορείς του κοροναϊού ή κάποιου άλλου παρόμοιου. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι καμήλες είναι η πηγή του ιού.
Πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Όπως επιβεβαίωσε και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων.
Ο ιός μεταδίδεται μετά από στενή επαφή η οποία ορίζεται ως:
- η επαφή που υπάρχει μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν
- η παραμονή στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.
Έχουν υπάρξει αναφορές για περιστατικά μετάδοσης του ιού από τους ασθενείς σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση σε αρκετές ενδημικές χώρες.
Συμπτώματα
Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το MERS-CoV, εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και- σε πολλές περιπτώσεις- πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης γαστρεντερολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς έχουν απλώς εκδηλώσει μια ήπιας μορφής αναπνευστική λοίμωξη.
Εξετάσεις
Eαν κάποιος εμφανίσει πυρετό και συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού (βήχα ή δύσπνοια) σε διάστημα 14 ημερών από το ταξίδι του πρέπει να ειδοποιήσει τον θεράποντα του ιατρό και να αναφέρει το ταξιδιωτικό ιστορικό του.
Θεραπεία
Η αγωγή -μέχρι στιγμής -εστιάζει στην ανακούφιση της συμπτωματολογίας που εμφανίζει κάθε ασθενής, αφού δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκαλεί ο MERS-CoV.
Τρόποι προστασίας από τον ιό
-
Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμεύει το απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
- Κάλυψη της μύτης και το στόματος με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
- Αποφυγή επαφής ακάθαρτων χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
- Αποφυγή της στενής επαφής, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
- Τακτικό καθάρισμα και απολύμανση επιφανειών του σπιτιού όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.