Παγίδες της εφορίας:Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση 2018

Η περίοδος για τηφορολογική δήλωση 2018 πλησιάζει και χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με αρκετές «παγίδες» τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν – εφόσον αυτό είναι βέβαια εφικτό – προκειμένου να μην πληρώσουν υπέρογκους φόρους.  Μία εξ αυτών είναι τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο μόνο και μόνο επειδή μένουν σε ένα διαμέρισμα το οποίο μπορεί να είναι ιδιόκτητο ή μισθωμένο ή ακόμη και να τους έχει παραχωρηθεί.

 

 

Το τεκμήριο κατοικίας υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και λαμβάνονται υπόψη οι βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκη ή γκαράζ.

 

 

Από το τεκμήριο κατοικίας γλιτώνουν όσοι διαθέτουν κενές κατοικίες για διάστημα άνω των 6 μηνών το οποίο όμως θα πρέπει να αποδείξουν με δικαιολογητικά π.χ. λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κοινόχρηστα καθώς και όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι.

 

 

Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του, λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές δαπάνες για:

 

 

1.        Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

– μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, με 40 ευρώ το τ.μ. ,

– από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.,

– από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.,

– από 201 έως 300 τ.μ.  με 200 ευρώ το τ.μ. και

– από 301 τ.μ.  με 400 ευρώ το τ.μ..

 

 

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης,  από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%.  Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

 

 

2.        Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο ορίζεται στο 50% του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας μαζί με το βοηθητικό χώρο της. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά του τεκμηρίου τόσο για την κύρια όσο και για την δευτερεύουσα κατοικία θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το ίδιο ισχύει και εάν η κατοικία αυτή αποκτήθηκε ή μεταβιβάσθηκε μέσα στο έτος. Επίσης:

 

 

–  Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

 

 

– Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

 

 

– Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων αλλά και όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο της κατοικίας στην οποία μένουν.

 

 

Προσοχή:

 

α) Φιλοξενία κάνουμε μόνο στην κύρια κατοικίας μας και όχι σε όποιο ακίνητο χρησιμοποιούμε.

 

β) Στις δευτερεύουσες κατοικίες δεν υπάρχει η έννοια της φιλοξενίας. Η χρήση της από κάποιον άλλον , έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, αποτελεί δωρεάν παραχώρηση και αν δεν είναι σε γονείς ή παιδιά, πρέπει να υπολογίσουμε τεκμαρτό ενοίκιο στο έντυπο Ε2 , το οποίο θα μεταφέρουμε στους σχετικούς κωδικούς που αφορούν το εισόδημα από ακίνητα.

 

 

Του Θανάση Παπαδή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ