Ουκρανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει 32 αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο

Η Ελλάδα πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία γράφει το επίσημο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αναβαθμίσει 82 F-16 σε Block-70 και να αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία.

 

Μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκρινε επίσης την αγορά από την Ελλάδα έως και 40 αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου πέμπτης γενιάς F-35.

 

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταβίβαση των αεροσκαφών F-16 είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα μεταβιβάσουν στο Κίεβο.

 

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί για την παραχώρηση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, λέγοντας ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια που καθιστούν την ελληνική πολιτική φιλοουκρανική, ταυτόχρονα την περιορίζουν.

 

«Η πώληση 32 F-16 θα άνοιγε ένα μεγάλο κενό στην πολεμική αεροπορία. Πρέπει να υπάρχει απαρτία περίπου 200 αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε στο Al Jazeera μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Μνηστήρες» για τα F-16 Block 30 έρχονται, ενημερώνονται, επιφυλάσσονται: Κι  όσο δεν υπάρχουν «δυναμικές κινήσεις», η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το  plan B | Hellasjournal.com

 

Επισήμως, η Ελλάδα έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπλέον 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πυραύλους Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 σοβιετικής εποχής.

 

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να στείλει τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλότερη εναλλασσόμενη τάση που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά.

 

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Οδησσό μέσω Ρουμανίας ή μέσω Λβιβ.

 

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να φθάσει στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση στην Αλεξανδρούπολη.

 

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της Αθήνας για τα δημοσιεύματα. Σε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η απάντηση ήταν πως ο διευθυντής επικοινωνίας είναι «πολύ απασχολημένος» και σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει κάποιο σχόλιο, θα ανακοινωθεί αρμοδίως και επίσημα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ