Όσα συμβαινουν στον Πλανήτη: Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες. Πλημμύρισε η… Σαχάρα


Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4, μέγιστης ταχύτητας 1.300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο

 

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).

 

Το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα και το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τη Γη από σήμερα μέχρι και αύριο Παρασκευή.

 

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 (σ.σ. το δεύτερο υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα), μέγιστης ταχύτητας 1.300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη, λαμβάνοντας στοιχεία από μετρήσεις δορυφόρων.

 

Τον Οκτώβριο του 2003, σφοδρή ηλιακή καταιγίδα βύθισε περιοχές της Σουηδίας στο σκοτάδι και κατέστρεψε ενεργειακές υποδομές στη Νότια Αφρική.

 

Πλημμύρισε η… Σαχάρα: Απίστευτες εικόνες μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις 

 

AP24281375198700

 

Σε ορισμένες περιοχές οι βροχοπτώσεις μέσα σε δύο ημέρες του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους βροχόπτωσης

 

Ένα σπάνιο θέαμα δημιούργησαν οι, εξίσου σπάνιες, σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα το Μαρόκο, σχηματίζοντας λίμνες στην έρημο Σαχάρα και γεμίζοντας με νερό περιοχές που συνήθως είναι εντελώς άνυδρες.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μαρόκου, οι βροχοπτώσεις μέσα σε δύο ημέρες του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της άνυδρης ερήμουτου νοτιοανατολικού Μαρόκου που βλέπουν κατά μέσο όρο λιγότερο από 250 χιλιοστά βροχής ετησίως. Επίσης, οι δορυφόροι της NASA έδειξαν νερό να γεμίζει τη λίμνη Ιρίκι, η οποία ήταν αποξηραμένη εδώ και 50 χρόνια.

 

«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Houssine Youabeb από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκου στο Al Jazeera.

 

Αυτές οι βροχές, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής για μήνες ή ακόμα και για χρόνια, καθώς ο αέρας διατηρεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας περισσότερη εξάτμιση και άρα περισσότερες καταιγίδες. Όμως ήταν ευπρόσδεκτες για τους κατοίκους σε πολλές περιοχές του Μαρόκου, όπου οι αγρότες είχαν αναγκαστεί να αφήσουν τα χωράφια σε αγρανάπαυση και οι τοπικές αρχές είχαν επιβάλει περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

 

Το πολύτιμο νερό που έπεσε θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των δεξαμενών της περιοχής, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον οι βροχές του Σεπτεμβρίου θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της ξηρασίας.

 

Δείτε φωτογραφίες:

 

AP24281375193134

AP24281375185392

AP24281375173315

AP24281375198700

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ