Ώρα αποφάσεων για τον ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση επιδιώκει restart μετά το μήνυμα της κάλπης

Ένα μπαράζ συσκέψεων ήταν χθες σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στην κυβέρνηση αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των ευρωεκλογών και χαράσσουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας. Τα σενάρια για έναν δομικό ανασχηματισμό έχουν πάρει φωτιά και το θέμα δεν μπορεί να μείνει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς και συνήθως επιλέγει μικρής έκτασης αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή την φορά κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών, ώστε να σταλεί καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν χθες κορυφαίοι υπουργοί και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους νέους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα δώσει την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αναμέτρηση της Κυριακής. Εκεί αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο εκλογικό αποτέλεσμα και να περιγράψει το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Μάλιστα ανάλογα με το πως θα τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού θα φανεί και ποιες είναι οι τελικές του αποφάσεις

 

Δεδομένο πάντως είναι πως η συζήτηση για τον ανασχηματισμό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολλές μέρες, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια και να περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις. Επομένως, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το θέμα θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

 

Σε περίπτωση που κλειδώσει ο ανασχηματισμός το νούμερο ένα ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στην ομάδα του Μαξίμου (π.χ. επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για τη θέση του Επιτρόπου). Την επόμενη μέρα σημαντικό ρόλο θα συνεχίσουν να έχουν ο Άκης Σκέρτσος (εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού) και ο Μάκης Βορίδης (ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει σε ένα δεξιό ακροατήριο κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία).

 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι εκ νέου ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α. (μένει βέβαια να φανεί αν θα παραμείνουν στο ίδιο υπουργείο ή κάποιοι θα αλλάξουν πόστο). Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται και η δράση κυβερνητικών στελεχών της νεότερης γενιάς, όπως ο Παύλος Μαρινάκης και η Σοφία Ζαχαράκη. Παράλληλα, στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τα βλέμματα να στρέφονται κυρίως στην βόρεια Ελλάδα όπου κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.

 

Τέλος, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις υπουργείων σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ευέλικτο το κυβερνητικό σχήμα. Επίσης, ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει είναι αν θα υπάρξει κάποιο πρόσωπο (π.χ. αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός) που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της ακρίβειας, που αποτελεί και το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές και σε κάποια υπουργεία που ασχολούνται με θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Νέα ανοίγματα στο κέντρο ή στροφή στα δεξιά

 

Με διαφορετικό τρόπο φαίνεται πως διαβάζουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ένα μεγάλο μέρος εκτιμά πως πρέπει να γίνουν ανοίγματα στο παραδοσιακό κοινό, καθώς δεν περνά απαρατήρητο πως στις κάλπες της Κυριακής σχεδόν το 19% των ψηφοφόρων επέλεξε κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Η εκτίμηση είναι πως κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες (όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια) απομάκρυναν ένα δεξιόστροφο ακροατήριο, το οποίο είτε επέλεξε να στραφεί στην αποχή είτε να στείλει μήνυμα επιλέγοντας μικρότερα κόμματα.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που λένε πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εστιάσει στους κεντρώους ψηφοφόρους, που συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Μάλιστα καμπανάκι χτύπησε στο γαλάζιο στρατόπεδο από την ανάλυση των στοιχείων των exit poll, όπου φαίνεται πως σε όσους προσδιορίζονται ως κεντρώοι την πρωτιά πήρε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στη δεύτερη θέση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ