Με μια σειρά κινήσεων στο πεδίο των μισθών θέλησε να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να βγάλει μπροστά μια θετική ατζέντα
Με μια σειρά κινήσεων στο πεδίο των μισθών θέλησε να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να βγάλει μπροστά μια θετική ατζέντα. Ωστόσο το κλίμα άλλαξε αιφνιδιαστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς δύο υπουργοί (ο Β. Κικίλιας και ο Αδ. Γεωργιάδης) αλλά και περισσότεροι από 15 βουλευτές άνοιξαν θέμα αυξήσεων για τους μισθούς στα σώματα ασφαλείας μετά τις αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Μάλιστα παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνεχιστεί σε αυτή τη συγκυρία η συζήτηση - με τις σχετικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται στη ΔΕΘ- και χθες υπήρξαν σχετικές τοποθετήσεις από βουλευτές της Ν.Δ.. Οι βουλευτές δείχνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν, κοιτώντας άλλωστε και προς ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος
Το μπαράζ πάντως των δηλώσεων προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, καθώς έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και είχε ως αποτέλεσμα η συζήτηση να μετατοπιστεί σε ένα θέμα που η κυβέρνηση δεν ήθελε να ανοίξει τώρα. Μάλιστα το θέμα ήρθε αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση- μετά από μία δύσκολη περίοδο- επιχειρεί μία επανεκκίνηση.
Είναι χαρακτηριστική του κλίματος αναφορά χθες του Παύλου Μαρινάκη, που εξέπεμψε ένα σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ.. Όπως είπε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού με, προφανώς, δημοσιονομικά κριτήρια και «όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων, είτε στις τηλεοράσεις είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση - αναφορικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών - σημείωσε με νόημα ότι «οι υπουργοί γνωρίζουν, ότι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από συλλογικές αποφάσεις του».
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «το γεγονός ότι έγιναν κάποιες ανακοινώσεις για τους στρατιωτικούς δεν σημαίνει ότι ήταν οι πρώτες ή οι τελευταίες. Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους». Δίνεται δε « ραντεβού» για το συγκεκριμένο θέμα το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει.. γκρίνια σε βουλευτές της Ν.Δ. για το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκαν «πακέτο» οι αυξήσεις για όλους. Άλλωστε καθώς οι βουλευτές ετοιμάζονται για… Πάσχα στο χωριό θα ήθελαν να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το «καλάθι» των ανακοινώσεων για να προσεγγίσουν ευκολότερα ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων και να περιοριστούν σε ένα βαθμό τα παράπονα.
Τώρα μένει να φανεί αν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος κύκλος ομαδικών ερωτήσεων από «γαλάζιους» βουλευτές για θέματα της επικαιρότητας. Να σημειωθεί για παράδειγμα πως πριν από λίγες μέρες υπήρξε η ερώτηση έντεκα βουλευτών για «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Και βουλευτές στέλνουν ….μηνύματα πως σκοπεύουν να επιμείνουν στην ανάδειξη συγκεκριμένων θεμάτων και ετοιμάζονται και άλλες τέτοιες κινήσεις (είχαν άλλωστε προηγηθεί ομαδικές ερωτήσεις και το φθινόπωρο).
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Το «ραντεβού» της Παρασκευής
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή. Να σημειωθεί εδώ πως για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει τον Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε γίνει μετά τις ευρωεκλογές και κάθε άλλο παρά ανέφελα είχε κυλήσει. Βουλευτές είχαν πάρει το λόγο, ζητώντας επιστροφή στις ρίζες και σχολιάζοντας αιχμηρά συγκεκριμένες επιλογές που είχαν γίνει. Ακολούθησε πριν τα Χριστούγεννα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου, «ραντεβού» που είχε κυλήσει σε θετικό κλίμα καθώς ήταν η περίοδος που ψηφίστηκαν τα μέτρα του προϋπολογισμού.
Τώρα μένει να φανεί ποιο κλίμα θα επικρατήσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, που γίνεται σε μια σύνθετη περίοδο για την κυβέρνηση μερικές εβδομάδες μετά τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. Ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον αν η σχετική ψηφοφορία θα γίνει διά βοής, καθώς υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος και αυτό είναι το βασικό σενάριο, ή κάποιοι βουλευτές θα θέσουν θέμα για εκλογή με κάλπη.
Μέτρα με… μέτρο
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο πολιτικό σκηνικό από την κυβέρνηση επενδύουν στο «χαρτί» της οικονομίας. Στόχος είναι τους επόμενους μήνες να μπει σε εφαρμογή ένα ευρύ πακέτο μέτρων- που θα εστιάζει στους μισθούς και στη μείωση των φόρων- με τον βασικό πυρήνα των ανακοινώσεων να γίνεται το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πάντως από το Μαξίμου δεν θέλουν να καλλιεργηθεί ένα κλίμα παροχολογίας και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα επικρατήσει μία λογική του «δώστα όλα» αλλά οι ανακοινώσεις θα είναι κοστολογημένες και αφού πρώτα έχουν ζυγιστεί τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Από το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν σε μια θετική ατζέντα και σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως από αυτό τον μήνα μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός που αφορά 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και συμπαρασύρει προς τα επάνω μια σειρά επιδομάτων. Παράλληλα από το Μαξίμου εστιάζουν και σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της αγοράς εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας κ.α.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Μαρινάκης για αυξήσεις σε Ένοπλες Δυνάμεις: Το πού θα πάνε τα λεφτά καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο με καθοδήγηση του πρωθυπουργού
Σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό της ΝΔ
Να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για τις μισθολογικές αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί στη λογική «δώστα όλα» επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Άπαντες, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, επιθυμούμε να αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών. Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι προς αυτήν την επιθυμία», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, θέτοντας το πλαίσιο για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι λαμβάνονται με κεντρικό σχεδιασμό: «Το που θα πάνε τα λεφτά καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο με καθοδήγηση του πρωθυπουργού. Οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει να συμβεί ξανά για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη».
Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έγινε μια συνολική παρουσίαση από τον Υπουργό Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που είχε να κάνει με νέο βαθμολόγιο και νέο μισθολόγιο τους. Μέρος αυτής της ανακοίνωσης ήταν και σημαντικές μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των Ε.Δ.».
Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση, αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς λόγους: «1ος η εκροή από τις στρατιωτικές σχολές, η δυσκολία να δηλώσουν οι νέοι αυτές τις σχολές. Ενόψει των μηχανογραφικών, οι συνολικές αυτές αποφάσεις ήταν απαραίτητες. 2ος η εξοικονόμηση που είχε κάνει το Υπουργείο Άμυνας, 3ος λόγος η ρήτρα διαφυγής».
«Η περαιτέρω αυξήσεις στις Ε.Δ. θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ενστόλους, κάθε τι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση όσον αφορά τους χειρισμούς της υπόθεσης».
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω»
Ο Παύλος Μαρινάκης θέλησε να καθησυχάσει όσους εκφράζουν ανησυχίες για επιλεκτική μεταχείριση: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας, αλλά με δημοσιονομικά δεδομένα».
Επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία: «Θα γίνει με όρους υπευθυνότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και δικαιοσύνης. Όχι δημιουργώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς».
Σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό της ΝΔ
Αναφερόμενος σε βουλευτές και υπουργούς που ζητούν αντίστοιχες παρεμβάσεις για τα Σώματα Ασφαλείας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Οι υπουργοί συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεσμεύονται στις συλλογικές αποφάσεις του».
Ειδικά για το πρόσφατο κοινό αίτημα δύο υπουργών και 13 βουλευτών της ΝΔ, με αναφορά στο Υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε: «Δεν είναι κάποιο μήνυμα προς τον Άδωνι».
«Δεν πρόκειται η παράταξη της ΝΔ να μπει στη λογική του "δώστα όλα". Να μην επιστρέψουμε ούτε στη δεκαετία του ’80 ούτε στη δεκαετία των μνημονίων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη θετική διάθεση βουλευτών να στηρίξουν τα Σώματα Ασφαλείας», σημείωσε.
Και κατέληξε με ένα πολιτικό στίγμα: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψουν να επιστρέψουμε σε εποχές που συζητούσαμε σε ποια χώρα θα πάνε οι νέοι. Δεν κάνει καλό ούτε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε υπερβολικές εκφράσεις, ότι είναι εκτός γραμμής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα, όμως είναι καλό να αντιμετωπίζουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως συνολική πολιτική που δεν αποκλείει έκτακτες παρεμβάσεις».
Αλέξανδρος Διαμάντης