Το πρώτο φιλί στο στόμα που έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες χρονολογείται περί το 2.500 π.Χ. Όπως εξηγεί το «Healthstat.gr», η συγκεκριμένη ανακάλυψη βοηθά τους ειδικούς να καταλάβουν πολλά σε σχέση με τη μετάδοση των ασθενειών ανάμεσα στους ανθρώπους.
Ειδικότερα, ερευνητές στη Δανία λένε ότι τα πρώτα τεκμηριωμένα στοιχεία ανθρώπινων φιλιών προέρχονται από τη Μεσοποταμία, την ιστορική περιοχή που τώρα περιλαμβάνει το σημερινό Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Συρία και την Τουρκία. Προηγούμενες μελέτες παρουσίασαν στοιχεία για τα πρώτα φιλιά στο στόμα στη Νότια Ασία πριν από περίπου 3.500 χρόνια.
Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, υποδηλώνει ότι το φιλί ήταν μια πολιτιστική πρακτική στην αρχαία Μέση Ανατολή τουλάχιστον 1.000 χρόνια νωρίτερα. Βασισμένοι σε διάφορες γραπτές πηγές από τις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας, ο Δρ. Troels Pank Arbøll και η Δρ. Sophie Lund Rasmussen ανακάλυψαν ότι το φιλί ήταν ήδη μια καθιερωμένη πρακτική πριν από 4.500 χρόνια στη Μέση Ανατολή.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι εκτός από την κοινωνική και σεξουαλική της σημασία, η πράξη του φιλιού μπορεί να διευκόλυνε ακούσια τη μετάδοση μικροοργανισμών, οδηγώντας σε πιθανή εξάπλωση ιών μεταξύ των ανθρώπων. «Εάν το φιλί ήταν μια ευρέως διαδεδομένη και καθιερωμένη πρακτική σε διάφορες αρχαίες κοινωνίες, ο αντίκτυπος του φιλιού όσον αφορά τη μετάδοση των παθογόνων θα ήταν πιθανότατα σχετικά σταθερός», λέει η Δρ. Rasmussen.
Ιοί που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του φιλιού
Το φιλί μπορεί να μεταδώσει ορισμένες μολυσματικές ασθένειες λόγω της ανταλλαγής σάλιου και της στενής επαφής. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες:
Μονοπυρήνωση: Συχνά αναφέρεται ως η «ασθένεια του φιλιού», η μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV) και εξαπλώνεται μέσω του σάλιου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πονόλαιμο, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες.
Ιός απλού έρπητα (HSV): Περιλαμβάνει τόσο τον έρπητα του στόματος (HSV-1) όσο και τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2). Ο HSV-1 συχνά οδηγεί σε έρπητα ή φλύκταινες πάνω ή γύρω από το στόμα και μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα άτομα ακόμα και αν δεν υπάρχουν πληγές.
Κυτταρομεγαλοϊός (CMV): Όπως και ο μονογενής, αυτός ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σάλιου και να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και για έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες.
Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδα) καθώς και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος (σηψαιμία). Τα βακτήρια εξαπλώνονται μέσω της ανταλλαγής εκκρίσεων του αναπνευστικού και του λαιμού, όπως το σάλιο.
Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα: Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, αιμορραγία και πιθανή απώλεια ιστού των ούλων. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σάλιου.
Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του λαιμού και μπορούν να μεταδοθούν μέσω του φιλιού, ιδιαίτερα εάν ένα άτομο έχει στοματική λοίμωξη από τον ιό HPV.
Γρίπη και κοινό κρυολόγημα: Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα μπορούν να μεταδοθούν μέσω του σάλιου, καθώς και μέσω του αέρα από τον βήχα και το φτέρνισμα.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr