Οι 4 Άσσοι Της Άσκησης Στην Υγεία Σου

Στα επόμενα 2 λεπτά που θα διαβάζεις τα παρακάτω, θα μάθεις:

 

- Πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι για να έχεις μία δυνατή καρδιά.

 

- Πώς θα αυξήσεις την αντοχή σου.

 

Μπορεί ο βασικός λόγος που γυμνάζεσαι ή που θέλεις να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι να είναι να χάσεις βάρος ή να αποκτήσεις ένα πιο ωραίο σώμα, όμως, αν έχεις μπει ή σκέφτεσαι να μπεις στον κόπο, θα βοηθούσε πολύ να μάθεις, μεταξύ άλλων, πόσο σημαντικό είναι το δώρο της άσκησης για την υγεία σου. 

 

"Η άσκηση παρουσιάζει πολλά οφέλη για την υγεία,  όμως 4 είναι τα πιο βασικά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις",  επισημαίνει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιάννης Μπιτζούνης.

 

Τα 4 οφέλη της άσκησης

 

1.Δυναμώνει το μυϊκό σου σύστημα

 

Η σωστή άσκηση διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά των μυών σε λειτουργικό επίπεδο σταδιακά και πάντα με την κατάλληλη καθοδήγηση. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην απόκτηση ευλυγισίας και ευκινησίας, που είναι ικανότητες που έχουν την τάση να δυσκολεύουν όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία.

 

2.Βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία

 

Η άσκηση τονώνει άμεσα τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας αυξάνει σταδιακά την αντοχή και την ικανότητα παραγωγής περισσότερου έργου. Επιπλέον, ενθαρρύνει την προσαρμογή σε πιο έντονους ρυθμούς. Με λίγα λόγια όσο ασκείσαι τόσο θα δυναμώνουν τα πνευμόνια σου και τόσο θα αυξάνει η αντοχή σου. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να αναπνέεις σωστά.

 

3.Προστατεύει την καρδιά

 

Είναι σημαντικός ο ρόλος της άσκησης τόσο για τον περιορισμό της αρτηριακής πίεσης (σε συνδυασμό βέβαια και με σωστή δίαιτα) όσο και για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της στεφανιαίας νόσου μέσω της ‘’καύσης’’ των λιπών. Για την καλή υγεία της καρδιάς συστήνεται άσκηση 4-5 φορές την εβδομάδα από 30-40’. 

 

4.Προλαμβάνει την οστεοπόρωση

 

Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί μέσω της κατάλληλης κινητοποίησης του μυϊκού συστήματος από μικρή ηλικία (σε συνδυασμό με την κατανάλωση βιταμίνης D και ασβεστίου σε ικανοποιητικές ποσότητες), προλαμβάνοντας επεισόδια καταγμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ακόμα λοιπόν και αν έχεις οστεοπόρωση, μπορείς να γυμναστείς με τις κατάλληλες ασκήσεις.

 

Σίγουρα, λοιπόν, έχεις όχι έναν ή δύο αλλά πολύ περισσότερους λόγους για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι και να συνεχίσεις χωρίς να εγκαταλείψεις. Και μην ξεχνάς ότι ένα δυνατό σώμα, όχι μόνο είναι πιο ελκυστικό αλλά κυρίως δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψει ποτέ!