Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν γίνει γνωστά, με βάση την Ελληνική Μυθολογία, κάθε φορά που ο Ποσειδών διεκδικούσε έναν τόπο, τον οποίο ήθελε κι άλλος Ολύμπιος Θεός, ο Ποσειδών έχανε!
Προσπάθησε να πάρει την Αττική αλλά την κέρδισε η Αθηνά. Μετά, θέλησε την Αργολίδα αλλά την έχασε από την Ήρα. Δοκίμασε στην Αίγινα αλλά τον πρόλαβε ο Δίας. Ζήτησε τους Δελφούς, που, όμως, πήρε ο Απόλλωνας. Ακόμα και τη Νάξο, το νησί, όπου αγάπησε την γυναίκα του, την Αμφιτρίτη, την έχασε από τον Διόνυσο.
Στην Κορινθία όμως, που διεκδικούσε και ο Ήλιος, στάθηκε τυχερός. Εκεί, ο κριτής εκατόγχειρας Βριάρεος έδωσε στον ανταγωνιστή του τον Ακροκόρινθο και στον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, τον Ισθμό της Κορίνθου και όλη την υπόλοιπη Κορινθία.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία λοιπόν, ο πρώτος "ιδιοκτήτης" του Ισθμού της Κορίνθου, ήταν ο θεός Ποσειδώνας…
Μάλιστα, είναι γνωστό πως, όταν ο Περίανδρος ο Κορίνθιος ζήτησε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών για το σχέδιό του να προχωρήσει στη διάνοιξη της Διώρυγας στην περιοχή του Ισθμού, ο χρησμός που του δόθηκε ήταν πως «στην περίπτωση τέτοιου έργου θα θυμώσει ο Ποσειδώνας και οι υπόλοιποι θεοί…». Φυσικά, βάσιμα θεωρείται πως η Πυθία είχε “κάνει το χατίρι” των Ιερέων της Κορίνθου να μην γίνει η διάνοιξη της Διώρυγας, για να μην χάσουν τα έσοδα από τις Ιερόδουλες (πόρνες)…