Ο Παναθηναϊκός επένδυσε, γέμισε ποιότητα και άλλαξε επίπεδο σε χαφ κι εξτρέμ

Ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι προχώρησε σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ιστορίας του και αναμφίβολα αναβάθμισε την ποιότητα στο ρόστερ του, με βασικό στόχο ασφαλώς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Τα 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα για έναν οργανισμό όπως ο Παναθηναϊκός είναι πολλά. Αυτή η συνθήκη από μόνη της είναι ασφυκτικά πιεστική και εκ των πραγμάτων η πίστωση χρόνου είναι περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι οι πράσινοι χτίζουν φέτος πρακτικά μία νέα ομάδα, με νέο προπονητή.

 

Προφανώς, το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στη Stoiximan Super League είναι προβληματικό, με την ομάδα να έχει πετάξει πέντε βαθμούς σε τρεις αγωνιστικές, με συνέπεια να βρίσκεται ήδη στο -5 από την κορυφή. Αυτές οι απώλειες βέβαια, ήρθαν εν μέσω των κρίσιμων ευρωπαϊκών προκλήσεων με Άγιαξ και Λανς. Ο Ντιέγκο Αλόνσο ήξερε ότι στα καλοκαιρινά προκριματικά παίζονταν το ευρωπαϊκό μέλλον του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν και φυσιολογικά έθεσε ως προτεραιότητα την είσοδο στη League Phase.

 

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την απογοητευτική εικόνα των πράσινων στα πρώτα τρία ματς του πρωταθλήματος με Αστέρα AKTOR, Λεβαδειακό και Athens Kallithea. Από την άλλη όμως, βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες στροφές του φετινού μαραθώνιου και οποιαδήποτε συμπεράσματα αυτή την εποχή είναι τουλάχιστον βιαστικά και ίσως και άδικα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΑΕ το καλοκαίρι προχώρησε σε μία πολύ μεγάλη επένδυση για να αναβαθμίσει ποιοτικά το ρόστερ και να δώσει όλα τα απαραίτητα υλικά στον Ντιέγκο Αλόνσο, προκειμένου ο Ουρουγουανός να οδηγήσει το τριφύλλι στην κορυφή της Ελλάδας.

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ομάδα σε όρους ποιότητας ξεκινάει φέτος από πολύ καλύτερη αφετηρία συγκριτικά με το πώς τελείωσε πέρυσι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πράσινοι έριξαν στην αγορά πάνω από 21.000.000 ευρώ για να ενισχύσουν το δυναμικό τους, αν προσθέσουμε και το ενοίκιο για τον δανεισμό του Αζεντίν Ουναχί από τη Μαρσέιγ. Μία σύγκριση με το ενεργό ρόστερ του περασμένου Μαΐου, όταν το τριφύλλι κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδας στον Βόλο με αντίπαλο τον Άρη είναι ενδεικτική για το πόσο πιο καλά εξοπλισμένο είναι την τρέσουσα σεζόν το πράσινο δυναμικό.

 

Τερματοφύλακες: Η σταθερά του Ντραγκόφσκι

 

  • Πέρυσι: Ντραγκόβσκι, Λοντίγκιν, Λίλο
  • Φέτος: Ντραγκόβσκι, Λοντίγκιν, Λίλο

 

Ο Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι αποκτήθηκε αρχικά ως δανεικός στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και πολύ γρήγορα έδειξε ότι μπορεί να καλύψει και με το παραπάνω το κενό του Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο οποίος τέθηκε εκτός ομάδας από τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι φρόντισε να διατηρήσει στις τάξεις του τον Ντραγκόφσκι, πληρώνοντας 1.750.000 ευρώ στην Σπέτσια για να τον αγοράσει και ο Πολωνός γκολκίπερ έκανε άμεσα απόσβεση στα λεφτά που επένδυσε το τριφύλλι, με τις επικές εμφανίσεις του στα προκριματικά και ειδικά στη ρεβάνς με τη Λανς, στο ΟΑΚΑ, που έπιασε πέναλτι στο 0-0.

 

Από πίσω υπάρχει η αξιόπιστη λύση του Γιούρι Λοντίγκιν, ενώ την πρώτη τριάδα των γκολκίπερ συμπληρώνει ο ταλαντούχος 21χρονος, Αλβανός, Κλίντμαν Λίλο.

 

Στόπερ: Ο Ινγκασον ήρθε για να ηγηθεί

 

  • Πέρυσι: Ακαϊντίν, Ούγκο, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Σένκεφελντ, Πάλμερ-Μπράουν
  • Φέτος: Ινγκασον, Γεντβάι, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Πάλμερ-Μπράουν

 

Ο δανεισμός των Σαμέτ Ακαϊντίν και Βίτορ Ούγκο τον Ιανουάριο αποδείχθηκε στην πράξη μία αποτυχημένη κίνηση, αφού κανείς εκ των δύο δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, έχρισε ηγέτη της άμυνάς του τον Ινγκι Ινγκασον, αποφασίζοντας να δώσει 3.500.000 ευρώ στην Μίντιλαντ για να τον φέρει στη Δανία. Παράλληλα, το τριφύλλι ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς (1.000.000) του Τιν Γεντβάι, του πιο σταθερού στόπερ του την περσινή σεζόν.

 

Τους Ινγκασον και Γεντβάι πλαισιώνουν οι Σένκεφελντ, Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν, με τους δύο τελευταίους να προέρχονται από σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Ολλανδός αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη εναλλακτική και μένει να φανεί πώς θα αξιοποιήσει ο Ντιέγκο Αλόνσο τους Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν, οι οποίοι ανεβάζουν καθημερινά ρυθμούς. Ειδικά, ο Μάγκνουσον είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι την περίοδο που ήταν υγιής είχε δείξει πως είναι ένας ιδανικός στόπερ για ομάδες που θέλουν να χτίσουν επιθέσεις από πίσω.

 

Μπακ: Περισσότερες επιλογές

 

  • Πέρυσι: Χουάνκαρ, Μλαντένοβιτς, Κώτσιρας, Βαγιαννίδης
  • Φέτος: Μαξ, Μλαντένοβιτς, Κώτσιρας, Βαγιαννίδης, Μπάλντοκ

 

Στους μπακ ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε ποιότητα και έξτρα βάθος με έναν διεθνή Έλληνα παίκτη, όπως ο Τζορτζ Μπάλντοκ, αλλά και τον Φίλιπ Μαξ, μία μεταγραφή που κόστισε 1.000.000 ευρώ. Στη δεξιά πτέρυγα, οι πράσινοι είναι υπερπλήρεις, με τον Αλόνσο να έχει τρεις επιλογές, μεταξύ των οποίων και τον Γιάννη Κώτσιρα, που πέρυσι επί Τερίμ έπαιξε κι ως χαφ. Στα αριστερά, αντί του Χουάνκαρ αποκτήθηκε ένας μπακ με σαφώς μεγαλύτερη ικανότητα στο επιθετικό κομμάτι, με γεμάτες παραστάσεις στην Bundesliga και συμμετοχές στην εθνική Γερμανίας.

 

Κεντρικοί χαφ: Ανέβηκε level

 

  • Πέρυσι: Αράο, Πέρεθ, Τσέριν, Βιλένα, Ζέκα
  • Φέτος: Αράο, Μαξίμοβιτς, Ουναχί, Τσέριν, Ζέκα, Πέρεθ
  •  

Στους χαφ, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε ξεκάθαρα επίπεδο με τους Νεμάνια Μαξίμοβιτς και Αζεντίν Ουναχί, που ουσιαστικά πήραν τη θέση των Πέρεθ και Βιλένα (ο μάνατζερ του Ολλανδού ψάχνει να του βρει ομάδα). Μαζί με τους Αράο, Τσέριν και συμπληρωματικούς τον Ζέκα και πιθανότατα τον Πέρεθ, που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στο ρόστερ, το τριφύλλι έχει σχηματίσει μία εξάδα για όλα τα γούστα. Φυσικά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι δίδυμα θα σχηματίζει κατά τη διάρκεια της σεζόν ο Ντιέγκο Αλόνσο, έχοντας βέβαια ως δεδομένο ότι ο Αράο είναι ξεκάθαρα η πρώτη επιλογή στο "6".

 

Επιθετικοί χαφ/εξτρέμ: Γέμισε ποιότητα

 

  • Πέρυσι: Μπακασέτας, Τζούριτσιτς, Μπερνάρ, Παλάσιος, Μαντσίνι, Βέρμπιτς, Αϊτόρ, Λημνιός
  • Φέτος: Μπακασέτας, Τζούριτσιτς, Τετέ, Πελίστρι, Μαντσίνι, Λημνιός

 

Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός έκανε τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, καθώς έβγαλε από τα ταμεία του πάνω από 13.000.000 ευρώ για να φέρει τους Φακούντο Πελίστρι και Τετέ, δύο ποδοσφαιριστές που από τα πρώτα τους λεπτά με την πράσινη φανέλα έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο 2-0 με τη Λανς, που υπέγραψαν τη μεγάλη πρόκριση με δικά τους γκολ.

 

Πελίστρι και Τετέ ουσιαστικά αντικαθιστούν στο ροτέισον τον Μπερνάρ και τον Παλάσιος. Ο Βραζιλιάνος έκανε μία σπουδαία σεζόν πέρυσι και ο Αργεντινός ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες των πράσινων την προηγούμενη τριετία. Πελίστρι (22 ετών) και Τετέ (24) ωστόσο, είναι ασφαλώς ένα δίδυμο με πολύ μεγαλύτερη προοπτική και στην παρούσα φάση χωρίς ταβάνι.

 

Συν τοις άλλοις, παρέμειναν οι Μπακασέτας, Τζούριτσιτς, Μαντσίνι και Λημνιός, επομένως ο Αλόνσο έχει στη φαρέτρα του μία πολύ δυνατή εξάδα μεσοεπιθετικών με παίκτες διαφορετικών χαρακτηριστικών. Εκτέλεση και δημιουργία ο Μπακασέτας, ατομική ενέργεια ο Τζούριτσιτς, ταχύτητα Μαντσίνι και Λημνιός.

 

Φορ: Ioannidis rules

 

  • Πέρυσι: Ιωαννίδης, Γερεμέγεφ, Σπόραρ
  • Φέτος: Ιωαννίδης, Γερεμέγεφ, Σπόραρ
  •  

Η επιθετική γραμμή παρέμεινε απαράλλαχτη από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για την πώληση του Αντράζ Σπόραρ και κυρίως γιατί ο Παναθηναϊκός απάντησε αρνητικά σε όλες τις επίμονες προτάσεις από το εξωτερικό για τον Φώτη Ιωαννίδη. Οι πράσινοι πήραν τη στρατηγική απόφαση να απορρίψουν δελεαστικά ποσά, που έφταναν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από την Αγγλία, επιλέγοντας να κρατήσουν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή τους και πιο πολύτιμο περιουσιακό τους στοιχείο.

 

Ο Παναθηναϊκός με τη στάση του στο θέμα Ιωαννίδη, έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι φέτος μετράει μόνο η κατάκτηση του τίτλου και τίποτα άλλο. Άλλωστε, αν ο Φώτης επιβάλλει ξανά τους νόμους του, όπως το έκανε πέρυσι, δεν αποκλείεται το ερχόμενο καλοκαίρι να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη χρηματιστηριακή του αξία.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ