Κραυγή απόγνωσης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Κορίνθου για την μετατροπή της ΜΕΘ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με COVID-19 προκειμένου να φιλοξενηθούν διασωληνωμένοι με Covid-19. Πρόκειται για άτομα που είτε προέρχονται από τον νομό Κορινθίας, είτε από άλλους νομούς, λόγω ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.
Το πρόβλημα που προκύπτει, είναι ότι ο υπάρχων χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ΜΕΘ -Covid καθώς το νοσοκομείο γίνεται δυσλειτουργικό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να νοσήσουν ακόμα και οι ασθενείς με μη covid αλλά και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καμπά, Συντονιστή Διευθυντή Μαιευτικής στο Νοσοκομείο Κορίνθου και Πρόεδρο στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου, ο οποίος μιλάει στο zougla.gr, το πρόβλημα είναι χωροταξικό και είναι αδύνατη η μετατροπή του χώρου σε ΜΕΘ COVID.
Συγκεκριμένα, «η παρούσα ΜΕΘ δεν έχει προθάλαμο. Με το άνοιγμα της πόρτας μπαίνει κάποιος εκεί που νοσηλεύονται οι ασθενείς. Επίσης, οι βοηθητικοί χώροι της ΜΕΘ, όπως γραφεία ιατρών, νοσηλευτών, αποδυτήρια κ.α., εμπλέκονται χωροταξικά με τον κύριο χώρο νοσηλείας των ασθενών. Ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού βρίσκεται στον ίδιο διάδρομο που θα εισέρχονται τα φορεία των ασθενών της ΜΕΘ με κορωνοϊό….».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Καμπάς, «έχουμε μετατρέψει τον τέταρτο όροφο που ήταν το τμήμα της Ουρολογικής και της Παιδιατρικής κλινικής σε χώρο covid, όπου φιλοξενούμε ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού. Η Ουρολογική συγχωνεύτηκε με την χειρουργική κλινική του 3ου ορόφου και η Παιδιατρική με την Οφθαλμολογική κλινική. Μας ζητούν ένα επιπλέον βήμα και να μετατρέψουμε την υπάρχουσα ΜΕΘ σε COVID. Μέχρι στιγμής υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλεύονται πέντε άτομα, μη covid. Το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει είναι χωροταξικό».
Αρχικά ο χώρος αυτός προβλεπόταν για ΜΕΘ νεογνών, μας ενημερώνει ο κ. Καμπάς. Ωστόσο στη συνέχεια μετατράπηκε σε ΜΕΘ ενηλίκων και βρίσκεται στον 2ο όροφο, στην καρδιά του νοσοκομείου. Ο χώρος αυτός δεν είναι απομονωμένος όπως είθισται στις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων.
«Η ΜΕΘ είναι μπροστά στην είσοδο της μαιευτικής, δηλαδή για να πάει μία γυναίκα στην αίθουσα τοκετών για να γεννήσει, εκ των πραγμάτων, περνάει μπροστά από την κύρια είσοδο της ΜΕΘ. Κάνοντας αυτή την ΜΕΘ, ΜΕΘ COVID, αυτομάτως καταργείται ο χώρος της μαιευτικής κλινικής. Και πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος για αυτές τις γυναίκες. Ο άλλος χώρος στον οποίο λένε, να πάμε, είναι ένας χώρος με δύο δωμάτια. Δύο δωμάτια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός μαιευτικού τμήματος που εκ των πραγμάτων πρέπει να βρούμε έναν άλλο χώρο για χειρουργείο ή για την γέννα της γυναίκας. Πρέπει να υπάρχει και χώρος για τα νεογνά τα οποία πρέπει να πλυθούν έως και πέντε και έξι φορές την ημέρα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη μεταφοράς τόσο κομβικής κλινικής, λαμβανομένου υπόψη ότι είμαστε σε έναν νομό με μειονότητες, Αθιγγάνων και κυρίως τρεις δομές μεταναστών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 70 έγκυες στις τρεις δομές μεταναστών που υπάρχουν στην περιοχή», λέει ο ίδιος και συνεχίζει:
«Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, εμείς πρέπει να νοσηλεύουμε μόνο τα υπερ-επείγοντα περιστατικά. Και ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει ένα μαιευτικό περιστατικό πότε είναι υπέρ επείγον και πότε όχι;», υποστηρίζει ο κ. Καμπάς.
Διώχνουν τον κορωνοϊό αφήνοντας ανοιχτά τα παράθυρα
Για να μετατραπεί ο εν λόγω χώρος σε ΜΕΘ COVID, χρειάζεται να συγχωνευτούν σε έναν όροφο πολλές ειδικότητες και αυτό «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διασποράς μικροβίων και νοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με τον κ. Καμπά. Ο ίδιος αναφέρει ότι το Νοσοκομείο Κορίνθου σε επικοινωνία που είχε με την κυρία Αναστασία Κοτανίδου, επικεφαλής της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού – καθηγήτρια Πνευμονολογίας, η ίδια εξήγησε πως δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία συστήματα αρνητικής πίεσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον Ευαγγελισμό.
«Το σύστημα αρνητικής πίεσης εμποδίζει την διασπορά μικροβίων. Μας λένε να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Έτσι όμως όπως είναι σχεδιασμένο το νοσοκομείο, στη ΜΕΘ τα παράθυρα είναι πίσω από τους ασθενείς. Δηλαδή, είπαν ότι δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση η μετατροπή σε θάλαμο της ΜΕΘ αρνητικής πίεσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για να μετατραπεί σε ΜΕΘ αρνητικής πίεσης ξεπερνά τις 70.000 ευρώ και χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Επίσης, η παρούσα ΜΕΘ δεν έχει προθάλαμο. Με το άνοιγμα της πόρτας μπαίνει κάποιος εκεί που νοσηλεύονται οι ασθενείς. Όπως επίσης, οι βοηθητικοί χώροι της ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, νοσηλευτών, αποδυτήρια κ.α., εμπλέκονται χωροταξικά με τον κύριο χώρο νοσηλείας των ασθενών. Επίσης, ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού βρίσκεται στον ίδιο διάδρομο που θα εισέρχονται τα φορεία των ασθενών της ΜΕΘ».
Το υπουργείο Υγείας αν και έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα, επιμένει στην μετατροπή του χώρου για ΜΕΘ COVID, αγνοώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό χωρίς να λάβουν αρχικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καμπά.