Ο Li Ching-Yuen ήταν ένας Κινέζος βοτανολόγος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ο οποίος εξάπτει πολύ δικαιολογημένα το ενδιαφέρον μας, για διάφορους λόγους.
Αρχικά, φημολογείται ότι γεννήθηκε ή το 1677 ή το 1736 και πέθανε το 1933. Κι οι δύο ημερομηνίες γέννησης τίθενται μεν υπό αμφισβήτηση, αλλά εγείρουν μια σειρά απο προβληματισμούς, δεδομένου της υπερβολικά μεγάλης διάρκειας ζωής, που οριακά φαντάζει σαν ιστορία βγαλμένη από παραμύθι!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ασχολήθηκε ενεργά με τα βότανα, την ισορροπία σώματος και μυαλού και τις πολεμικές τέχνες.
Το 1930, η εφημερίδα New York Times τύπωσε ένα άρθρο, στο οποίο δημοσιεύθηκαν επίσημα κινεζικά κρατικά έγγραφα.
Στα έγγραφα αυτά, που χρονολογούνται από το 1827, υπήρχαν επίσημα συγχαρητήρια για τα 150α γενέθλια του Li Ching-Yuen, ενώ μεταγενέστερα έγγραφα, που χρονολογούνται από το 1877, περιελάμβαναν επίσημα συγχαρητήρια για την 200η επέτειο του.
Ο άνδρας-θρύλος απ’ την Κίνα, ήταν αγαπημένο μέλος της κοινότητάς του και φαίνεται να παντρεύτηκε 23 φορές και να έγινε πατέρας 200 παιδιών στη συνέχεια.
Μάλιστα, όταν τον ρώτησαν ποιο ήταν το μυστικό του, εκείνος απάντησε:
«Να έχετε ήσυχη καρδιά, να κάθεστε σαν χελώνες, να περπατάτε σαν περιστέρια και να κοιμάστε σαν σκυλιά.» Αυτές ήταν οι συμβουλές που έδωσε ο Li στον Wu Pei-fu τον πολέμαρχο, ο οποίος πήρε τον Li στο σπίτι του για να του διδάξει τα μυστικά της μακροζωίας του.
Ο Li είχε εξοικειωθεί με έναν τρόπο ζωής, πολύ διαφορετικό απ’ αυτόν του δυτικού κόσμου και είχε μάθει στον εαυτό του πως να παραμένει γαλήνιος και ψυχικά ανέπαφος απ’ τα ερεθίσματα της εξωτερικής πραγματικότητας, πράγμα στο οποίο συνέβαλλαν σημαντικά και οι τεχνικές αναπνοής που εφάρμοζε.
Προφανώς και η δίαιτά του πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το ότι αποδίδει την μακροζωία του κυρίως στην κατάσταση του μυαλού του.
Γιατί όμως δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να πιστέψουμε στο παράδειγμα αυτό του Li Ching-Yuen;
Το προσδόκιμο ζωής στον δυτικό κόσμο φτάνει τα 70-85 χρόνια. Επομένως, η ιδέα του να ζεις 100 χρόνια φαίνεται από μόνη της πολύ ακραία, ενώ τα 200 χρόνια ζωής, φαντάζουν εξωπραγματικά!
Αλλά γιατί δεν πιστεύουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν τόσο;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δε ζουν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο κάτω απ’ τις ίδιες συνθήκες με εμάς. Για αυτό άλλωστε πλέον τόσος κόσμος ταξιδεύει προς την Κίνα, ή την Ινδία, ή το Θιβέτ για να δοκιμάσει τον βουδιστικό διαλογισμό, αναπνευστικό διαλογισμό, ζεν και πολλά άλλα.
Υπάρχουν λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο που δε δουλεύουν 8ωρο ή και 12ωρο- 15ωρο, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν το άγχος των οικονομικών υποχρεώσεων, την αλλοτροιωτική ρουτίνα της καθημερινότητας και δεν αναπνέουν συνεχώς μολυσμένο αέρα, αλλά αντιθέτως ασκούνται τακτικά, τρώνε πιο σωστά κι αφιερώνουν καθημερινά πολύ χρόνο στρεφόμενοι στα εσώτερα τους.
Δεν τρώνε ζάχαρη ή αλάτι ή άλλες τροφές που περιέχουν φυτοφάρμακα, δεν τρώνε γρήγορο φαγητό, λιπαρά, γλυκά και γενετικά μεταλλαγμένες τροφές. Δεν τρώνε τόσο κρέας, κοτόπουλο με χημικά και αυξητικούς παράγοντες και τροποποιημένο καλαμπόκι σε κονσέρβα. Ζουν χωρίς αντιβιωτικά, χωρίς αλκοόλ και καπνό, χωρίς κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους. (Κάποτε άκουσα πως κινδυνεύει η ζωή σου πολύ περισσότερο σε έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, παρά σε ζούγκλα του Αμαζονίου)!
Πέρα απ’ την διατροφική υγεία, οι άνθρωποι αυτοί περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο στη φύση, με διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοών, οι οποίες κάνουν καλό στο σώμα, στο πνεύμα και τη συναισθηματική πληρότητα.
Φαντάσου μία τέτοια ζωή! Τόσο στενή επαφή με τη φύση, τόση πνευματική εξάσκηση, τόση ψυχική ισορροπία. Ποιος ξέρει; Ίσως αν φροντίζαμε περισσότερο τι δίνουμε στον οργανισμό και την ψυχή μας, τότε να καταφέρναμε και εμείς να ζήσουμε 100 ή 200 χρόνια!