Νασράλα: Έτσι «σπάσαμε» τον Σιδερένιο Θόλο


Το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολά και οι μυστικές διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

 

Την πολυαναμενόμενη ομιλία του πραγματοποίησε ο ηγέτης της Χεζμπολά δίνοντας συγχαρητήρια στους μαχητές του και λέγοντας ένα «ευχαριστώ» στον λαό του Λιβάνου.

 

Ο Χασάν Νασράλα υπογράμμισε ότι η οργάνωσή του επέλεξε τα αντίποινα να μην πλήξουν κατοικημένες περιοχές και υποδομές του Ισραήλ ,αντίθετα στο στόχαστρο μπήκαν στρατιωτικοί στόχοι, ανάμεσά τους βάση, από όπου επιχειρούν οι υπηρεσίες πληροφοριών και παρακολούθησης.

 

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι Κατιούσα με στόχο να απασχολήσουν τον Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ και άλλα αμυντικά συστήματα, προκειμένου τα drones της Χεζμπολά να μπουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο από την περιοχή Μπέκα του Λιβάνου για πρώτη φορά. 

 

Επιχείρησε, μάλιστα, να διαψεύσει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι ο IDF άρχισε να χτυπά τον Λίβανο μισή ώρα πριν την επίθεση της Χεζμπολά, όμως ο περιοχές που επλήγησαν δεν είχαν σχέση με την επιχείρηση.

 

Ο κεντρικός στόχος για τον οποίο μιλάει ο Νασράλα είναι η βάση Γκιλότ, περίπου 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και 1,5 χιλιόμετρο από το Τελ Αβίβ.

 

Διευκρίνισε δε πως η Χεζμπολά δεν είχε στόχο να χτυπήσει την πόλη ούτε στόχους όπως το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ή το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

 

«Θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της σημερινής επιχείρησης, εάν δεν είναι αρκετά τα αποτελέσματά της, θα απαντήσουμε κάποια άλλη στιγμή» είπε ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος για να στείλει το μήνυμα πως δεν υπήρχε πρόθεση να χρησιμοποιούν πύραυλοι ακριβείας σήμερα, αλλά μπορεί αυτοί να εκτοξευθούν στο άμεσο μέλλον. 

 

Καταρρίψαμε όλα τα drones, δεν χτυπήθηκε βάση

 

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, πάντως, είχε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει ότι η άμυνα της χώρας του κατέρριψε όλα τα drones που εκτοξεύθηκαν.

 

Στον απόηχο της ομιλίας Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολά δεν κατάφερε να χτυπήσει την βάση κοντά στο Τελ Αβίβ.

 

Ισραήλ: Η στιγμή που το θηρίο Iron Dome αφανίζει δεκάδες ρουκέτες της ...

 

Επαφές για να πέσουν οι τόνοι;

 

Την ίδια στιγμή κι ενώ η αγωνία χτυπάει κόκκινο, το πρακτορείο Reuters επικαλείται διπλωμάτες, που επισημαίνουν ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω μεσολαβητών προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη κλιμάκωση.

 

Το βασικό μήνυμα είναι ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν πως τα κυριακάτικα χτυπήματά τους ολοκληρώθηκαν και πως δεν υπάρχει λόγος για πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

 

Χαιρετίζει η Χαμάς

 

Το παλαιστινιακό κίνημα, όμως ήταν αναμενόμενο, στάθηκε στο πλευρό της Χεζμπολά και χαιρέτισε τα πλήγματα προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο χαστούκι» προς το Τελ Αβίβ.

 

Σε ανακοίνωση δηλώνει ότι «οι επιθέσεις έστειλαν ένα μήνυμα πως η τρομοκρατία του Ισραήλ και τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση».

 

«Το Ισραήλ δεν θα πετύχει τους στόχους και τα επιθετικά του σχέδια» τονίζει η Χαμάς και συμπληρώνει ότι η ο θάνατος αμάχων από τα αντίποινα του Νετανιάχου είναι μια «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων. Οι ΗΠΑ είναι πλήρως υπεύθυνες για τις όποιες συνέπειες». 

 

Συγχαρητήρια και από τους Χούθι

 

Και από την πλευρά της Υεμένης, η ικανοποίηση ήταν έκδηλη για τα χτυπήματα στο Ισραήλ με τους Χούθι να δίνουν συγχαρητήρια στη Χεζμπολά και να προαναγγέλλουν δικά τους χτυπήματα.

 

«Συγχαίρουμε τη Χεζμπολά και τον γενικό της γραμματέα για τη μεγάλη και γενναία επίθεση που εξαπέλυσε η αντίσταση σήμερα το πρωί εναντίον του ισραηλινού εχθρού», επεσήμαναν οι Χούθι σε ανακοίνωσή τους.

 

Πρόσθεσαν εξάλλου ότι «θα έρθει σίγουρα» μια απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα της 20ης Ιουλίου εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα, το οποίο ελέγχουν.

 

Η «απάντηση» της Χεζμπολά επιβεβαιώνει ότι η αντίσταση είναι «ισχυρή» και σε θέση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις απειλές της», τόνισαν οι Χούθι.

 

Οι σιίτες αντάρτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μετά τα πλήγματα της 20ης Ιουλίου, τα οποία αποτέλεσαν την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση με drone των Χούθι εναντίον του Τελ Αβίβ με έναν νεκρό. «Επαναλαμβάνουμε ότι η απάντηση της Υεμένης δεν θα καθυστερήσει», υπογράμμισαν.

 

Οργή στο βόρειο Ισραήλ

 

Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης, όμως, έρχεται και μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από τους αξιωματούχους τριών περιοχών στα βόρεια του Ισραήλ με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου ότι τους έχει εγκαταλείψει.

 

Στην κοινή τους επιστολή ανακοινώνουν ότι σταματούν τις επαφές με την κυβέρνηση, καθώς καταγγέλλουν ότι τους έχουν αγνοήσει εδώ και μήνες τόσο στις εκκλήσεις τους για βοήθεια προς τους εκτοπισμένους όσο και στα αιτήματά τους για πειστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολά.

 

«Δεν σας ενδιαφέρουμε εδώ και καιρό, τώρα δεν μας ενδιαφέρετε εσείς» δηλώνουν χαρακτηριστικά.