Ο ρόλος της ΤΕΡΝΑ - Μετά τη Θεσσαλία η κυβέρνηση παραδίδει τη διαχείριση των υδάτων και της Κρήτης στην ιδιωτική εταιρεία
Το μονοπώλιο της μελέτης για τη διαχείριση του νερού στη χώρα μας από ιδιώτες φαίνεται ότι αποκτά σιγά-σιγά και μεθοδικά η ολλανδική εταιρεία HVA (Εμπορική Εταιρεία του Άμστερνταμ) με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Μετά τη Θεσσαλία και το σχέδιο διαχείρισης του νερού της περιοχής που εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία και έγινε νόμος του κράτους προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις από φορείς της αυτοδιοίκησης και όλες τις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ολλανδική εταιρεία HVA ανέλαβε τη μελέτη για τη διαχείριση του νερού της Κρήτης.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε χθες Πέμπτη (25/7) από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της HVA, Μιλτιάδη Γκουχούρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Χρίστο Παναγιωτόπουλο.
Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ, συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας καθώς όπως ανακοινώθηκε θα χρηματοδοτήσει με δωρεά την εκπόνηση της μελέτης που θα κάνει η ολλανδική εταιρεία HVA.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η συμφωνία προβλέπει τη σύνταξη ενός Στρατηγικού σχεδίου για την Κρήτη που θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα αναδιάρθρωσης που πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τεχνική βάση (π.χ. κατασκευή αναχωμάτων, φραγμάτων, παρακαμπτήριων καναλιών), όσο και σε διοικητική βάση όπως ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων.
Οι αντιδράσεις για την εμπλοκή της ιδιωτικής εταιρείας στη Θεσσαλία
Η ολλανδική εταιρεία HVA όπως και η κυβέρνηση προκάλεσαν την έκρηξη οργής φορέων της αυτοδιοίκησης και των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας με το στρατηγικό σχέδιο της διαχείρισης του νερού της Θεσσαλίας, στρατηγικό σχέδιο που έγινε νόμος του κράτους καθώς πήρε το πράσινο φως η δημιουργία του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία».
Στον ιδιωτικού δικαίου Οργανισμού θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων.
Στις αρμοδιότητες αναφέρονται επίσης η εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
Παράλληλα αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί) και παραχωρείται στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Ποια είναι η ολλανδική εταιρεία HVA
Η εμπορική εταιρεία έχει πλούσια παρουσία σε πρώην αποικιοκρατικές χώρες. Στο site της υπάρχει χάρτης με τη δραστηριότητά της από το 1879, οπότε και ιδρύθηκε, με τις περισσότερες κουκκίδες να σχετίζονται με τα πρότζεκτ που έχει υλοποιήσει στην Αφρική και στη Νότια Ασία, σε περιοχές δηλαδή όπου αναπτύχθηκε η ολλανδική αποικιοκρατία. Μάλιστα, η εταιρεία νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει ότι… δεν χρησιμοποίησε σκλάβους, μολονότι η δουλεία είχε τυπικά καταργηθεί όταν ιδρύθηκε - από το 1863.
Το 1928 η HVA είχε εδραιωθεί μάλιστα ως μία από τις μεγαλύτερες αποικιακές εταιρείες στον κόσμο, με 36 «παραρτήματα» στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (το σημερινό Αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας) και περίπου 200.000 εργαζόμενους! Επίσης, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της στο σημείο για τη στρατηγική που ακολουθεί, η HVA είναι γνωστή για τον ρόλο της ως διαμεσολαβήτρια μεταξύ των πολυεθνικών προκειμένου να αγοράζονται τα προϊόντα της από τα γεωργικά περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται ή κατέχει μαζί τους από κοινού.