Κυπαρισσία : Η κυβέρνηση άδειασε το νοσοκομείο από γιατρούς και εξοπλισμό

Η αποκαλυπτική επιστολή των εργαζομένων στον Άδωνι Γεωργιάδη για τη μεθοδευμένη αποψίλωση του νοσοκομείου

 

Τις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν σε ερήμωση το νοσοκομείο Κυπαρισσίας το οποίο εξυπηρετεί 40.000 με 60.000 πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μεσσηνίας και πολλές περιοχές της Ηλείας, αποκαλύπτει το σωματείο εργαζομένων με επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Όπως επισημαίνουν, το νοσοκομείο Κυπαρισσίας συστηματικά τα τελευταία χρόνια αποψιλώνεται από ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

 

Συγκεκριμένα το σωματείο εργαζομένων στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας σημειώνει:

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης
 

-Μετακινήθηκε 25/7/2024 σε περίοδο κορύφωσης της τουριστικής περιόδου τεχνολόγος από το ακτινολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, την στιγμή που οι τεχνολόγοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δεν έχουν λάβει κανονική άδεια του έτους 2024 και τους οφείλονται περισσότερα από 100 ρεπό στον καθένα. Χωρίς φυσικά  να αμφισβητούνται τα προβλήματα προσωπικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

 

-Ο σύγχρονος εξοπλισμός του οφθαλμολογικού ιατρείου δεν λειτουργεί γιατί οι δύο οφθαλμίατροι της Κυπαρισσίας μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

 

-Ολόκληρος ο εξοπλισμός του ΩΡΛ ιατρείου έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, παρά τις δεσμεύσεις για κάλυψη με γιατρούς του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αυτό δεν υλοποιείται.

 

-Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κόστισε ο εξοπλισμός και η ανακαίνιση 300.000 ευρώ λειτουργεί μόνο Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή μια βάρδια λόγω έλλειψης ιατρών με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των νεφροπαθών που δεν βρίσκουν θέση για αιμοκάθαρση.

 

-Από το 2023 το πλήρωμα ασθενοφόρου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας μετακινήθηκε και κάνει εξιτήρια ασθενών του Νοσοκομείου Καλαμάτας με ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων

 

«Κύριε Υπουργέ,

    Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εξυπηρετεί 40.000 με 60.000 πληθυσμό ανάλογα την περίοδο, της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μεσσηνίας και πολλές περιοχές της Ηλείας.
    Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια κλιμακώνεται διαρκώς η αποψίλωση του Νοσοκομείου σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.  

    
     Από το έτος 2023 το πλήρωμα ασθενοφόρου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας μετακινήθηκε και κάνει εξιτήρια ασθενών του Νοσοκομείου Καλαμάτας με ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

    Ο σύγχρονος εξοπλισμός του οφθαλμολογικού ιατρείου δεν λειτουργεί γιατί οι δύο οφθαλμίατροι της Κυπαρισσίας μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Ολόκληρος ο εξοπλισμός του ΩΡΛ ιατρείου έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, παρά τις δεσμεύσεις για κάλυψη με γιατρούς του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αυτό δεν υλοποιείται.

    Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κόστισε ο εξοπλισμός και η ανακαίνιση 300.000 ευρώ λειτουργεί μόνο Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή μια βάρδια λόγω έλλειψης ιατρών με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των νεφροπαθών που δεν βρίσκουν θέση για αιμοκάθαρση.

    Δεν λύνονται τα προβλήματα της στελέχωσης του ΕΣΥ με τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού από υγειονομικές μονάδες σε άλλες. Αντιθέτως οδηγούν σε μαζικές αποχωρήσεις παραιτήσεις από το ΕΣΥ.

    Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ και κίνητρα όπως αιτείται το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας να κηρυχθεί το Νοσοκομείο άγονο Α. 

    Επιτακτική ανάγκη η στελέχωση των γύρω Κέντρων Υγείας για να μπορούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά και να μην διακομίζονται στα δύο Νοσοκομεία της περιοχής  ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. 

    Τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας είναι δύο Νοσοκομεία υπεραπαραίτητα για την κάλυψη του πληθυσμού της περιοχής σε υπηρεσίες υγείας και πρέπει να λειτουργούν με αυτάρκεια και επάρκεια σε προσωπικό προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Δεν είναι λύση οι συνεχείς μετακινήσεις».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ