Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής στο Λουτράκι και την Κόρινθο (Εικόνες)

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Βουλευτή Βοιωτίας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργο Μουλκιώτη, συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων στα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Κορίνθου και Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγ. Θεοδώρων. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας Δημήτρης Αγγελόπουλος, το μέλος της ΚΠΕ Γιάννης Ανδρέου και το μέλος της ΝΕ Φάνης Σιτές.

 

Στη συνάντηση στο Λουτράκι συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών (ΟΣΕΤΥΠ), ο πρόεδρος και εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων του Club Hotel Casino Loutraki και ο πρόεδρος του σωματείου Τουριστικών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων. Στη συνάντηση στην Κόρινθο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και των Σωματείων Εργαζομένων motor oil Hellas, ΟΤΕ (ΠΑΣΕ ΟΤΕ), Landis & Gyr , εποχικών πυροσβεστών και χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων.

 

Στις παραπάνω συναντήσεις ακούσαμε προσεκτικά τα προβλήματα και τις προτάσεις των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα μας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που εν μέσω υγειονομικής κρίσης προσπαθεί να νομοθετήσει την απλήρωτη εργασία και να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα καταργώντας ουσιαστικά τον νόμο 1264/82. Αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας στην περιοχή μας , στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας, στην φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων με μισθούς πείνας , στην αποβιομηχάνιση , στο κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών, στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και ουσιαστικού προστατευτικού πλαισίου της εργασίας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό και τον επισιτιστικό κλάδο.

 

Τόνισαν την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος «Συνεργασία» τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτη του 2021 και την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων για το αντίστοιχο διάστημα. Πρότειναν την δημιουργία δημοσίων-δωρεάν σχολών του ΟΑΕΔ για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Τέλος και τα δύο Εργατικά κέντρα μας τόνισαν ότι ενώ έχουν ζητήσει από το υπουργείο ορισμό τριμερούς επιτροπής για εργασιακά θέματα που αφορούν πλήθος εργαζομένων για απολύσεις (Κόρινθος) ή μειώσεις μισθών (Λουτράκι), το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στα αιτήματα τους.

 

Εμείς τονίσαμε την ανάγκη να επιδοτηθεί η εργασία (μισθοί –Ασφαλιστικές εισφορές – φορολογικά κίνητρα με ρήτρα εργασίας, κτλ) και όχι η ανεργία και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το απόθεμα «μαξιλάρι» και προγράμματα ΕΣΠΑ για επιδότηση προσλήψεων. Έχει ήδη καθυστερήσει να στηρίξει τον τομέα της εργασίας, επιμένοντας στην επιδότηση της ανεργίας και την άνευ λογικής πολιτική «μισή δουλειά – μισός μισθός», που «υπονομεύει» ευθέως και το ασφαλιστικό σύστημα.

 

Επιπλέον, παρουσιάσαμε τις ενέργειες που έχουμε ήδη κάνει για να ενισχυθεί η εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε και να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας τις προτάσεις- αιτήματα που μας κατατέθηκαν και να υποστηρίξουμε εντός και εκτός κοινοβουλίου πολιτικές, για να στηριχθούν τώρα, με σχέδιο και με κάθε δυνατό τρόπο οι εργαζόμενοι.
Το Κίνημα Αλλαγής παλεύει μέσα και έξω από την Βουλή, για «Όρθια Κοινωνία και Ζωντανή Οικονομία».