Κέρκυρα: Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς με εφοριακούς – Πως δρούσε το κύκλωμα

Απάτη χιλιάδων ευρώ σε βάρος πολιτών φέρεται να είχε στηθεί από κύκλωμα εφοριακών και λογιστών στο νησί της Κέρκυρας, όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Για την υπόθεση φέρονται να έχουν συλληφθεί 5 άτομα, τέσσερεις εφοριακοί και ένας λογιστής, οι οποίοι σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο νησί της Κέρκυρας, στήθηκε υπό άκρα μυστικότητα επιχείρηση των «αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας με την συνεργασία της ΑΑΔΕ.Η έρευνα ήταν πολύμηνη και ξεκίνησε μετά από καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι -όπως φαίνεται να έχουν αναφέρει- είχαν πέσει θύματα εκβιασμού από το κύκλωμα των εφοριακών προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους.

 

Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ήδη πολυσέλιδη και το μεσημέρι οι τέσσερις συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κέρκυρας.

 

Ο λογιστής εντόπιζε τα υποψήφια θύματα

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο λογιστής που έχει συλληφθεί εκτελούσε χρέη μεσάζοντα για τη σπείρα, η οποία δρούσε για τουλάχιστον 4 μήνες. Ήταν αυτός που εντόπιζε καταστηματάρχες με ανοιχτές υποθέσεις στην Εφορία και στη συνέχεια το κύκλωμα τους εκβίαζε ζητώντας τους να τους καταβάλουν χρήματα. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να εκβιάζαν τους φορολογούμενους -θύματά τους πως θα χρειαστεί να τους καταβάλουν «γρηγορόσημο» προκειμένου οι ελεγκτές να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προχωρήσουν σε ελέγχους. Παράλληλα, οι δράστες, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έλεγαν σε κάποια από τα θύματά τους ότι αν θέλουν επιστροφή φόρου νωρίτερα, θα πρέπει να τους δώσουν χρήματα.

 

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως έχουν ταυτοποιηθεί 10 περιπτώσεις, ενώ «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας υποδιευθυντής της ΔΟΥ. Μάλιστα, δύο θύματα φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει την προσέγγιση από το κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να έχουν καταγραφή με εικόνα και ήχο, παρά τα μέτρα προφύλαξης που έπαιρναν.

 

Αναφορικά με τη δράση των εφοριακών και του λογιστή που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δρούσαν όπως το κύκλωμα από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, δηλαδή είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Χαλκίδας απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από φορολογούμενους προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έρευνα της ΑΑΔΕ, η οποία, σε συνεργασία με το σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ερεύνησε για μεγάλο διάστημα σαρώνοντας συναλλαγές, λογαριασμούς αλλά και κλειστές υποθέσεις.

 

Χατζηδάκης: Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την υπόθεση με τους εφοριακούς στην Κέρκυρα:

 

«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα.

 

Ας το καταλάβουν όλοι: Οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την εύλογη απαίτησή τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!».

 

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

 

Για την υπόθεση της Κέρκυρας η ΑΑΔΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 

«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι’ αυτό και, μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ