Καθηγητής Γεωλογίας: Το φαινόμενο της ρευστοποίησης απειλεί την παραλία Θεσσαλονίκης

Για το φαινόμενο της ρευστοποίησης το οποίο απειλεί το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, προειδοποιεί ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Παπαθανασίου.  

 

Ο επίκουρος καθηγητής θα παρουσιάσει μάλιστα τα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας σε εκδήλωση απόψε στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Γεωλογία - Ενεργά ρήγματα και επιπτώσεις στα σημαντικά τεχνικά έργα της Θεσσαλονίκης».  

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ethnos.gr, o κίνδυνος της ρευστοποίησης απειλεί το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα το δυτικό του τμήμα.  

 

Ως μια πόλη «μερικώς επιδεκτική σε ρευστοποιήσεις» χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ο επίκουρος καθηγητής καθώς κτίρια κατοικιών και επιχειρήσεων, δρόμοι και γέφυρες, έχουν χτιστεί σε περιοχές με αμμώδες και κορεσμένο έδαφος, κάτω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αστοχίες, ρωγμές, ακόμα και ανατροπές, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.  

 

Ρευστοποίηση είναι το φαινόμενο που κάνει τα εδάφη να συμπεριφέρονται σαν ρευστά και να μετακινούνται σε περίπτωση σεισμού, προκαλώντας βλάβες στο δομημένο περιβάλλον. Παρατηρείται σε χαλαρό και μη συνεκτικό έδαφος (κυρίως αμμώδες), που είναι κορεσμένο (έχει νερό λόγω υψηλού υδροφόρου ορίζοντα), όταν εκδηλώνεται στην περιοχή μια σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 5,5-6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Οι επιπτώσεις είναι η καθίζηση του εδάφους, η κλίση ή και η ανατροπή κτιρίων και υποδομών, καθώς και η πλευρική εξάπλωση (όταν η συνέχεια του εδάφους σταματάει σε θάλασσα ή ποτάμι, αυτό κινείται οριζόντια, προς την κατεύθυνση του υγρού στοιχείου).  

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρεται να έχει το δυτικό τμήμα, που περιλαμβάνει τις βιομηχανικές περιοχές του Καλοχωρίου και της Σίνδου.  

 

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, πληροί τις προϋποθέσεις εμφάνισης του φαινομένου στο παραλιακό της μέτωπο, και κυρίως στο δυτικό της τμήμα, που έχει χαλαρά αμμώδη εδάφη, ενώ βρίσκεται σε μια ζώνη, που σύμφωνα με τις μελέτες των σεισμολόγων μπορεί να «δώσει» σεισμικές δονήσεις με μέγιστο μέγεθος τα 6,6 Ρίχτερ.  

 

«Με διαφορετικά σενάρια μεγεθών σεισμών έχει φανεί πως το παράκτιο μέτωπο της πόλης είναι επιδεκτικό ρευστοποιήσεων.

 

Χρειάζονται μελέτες για να δούμε τη διακινδύνευση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος» σημείωσε, ο επίκουρος καθηγητής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, όπου είναι πιθανές αστοχίες σε λιμενικές εγκαταστάσεις, σε επιχειρήσεις στη βιομηχανική ζώνη και στην περιοχή των διυλιστηρίων.

 

Επίσης, απαιτείται να γίνει εκτίμηση του δυναμικού ρευστοποίησης των εδαφικών σχηματισμών σε γέφυρες και στο οδικό-σιδηροδρομικό δίκτυο στη λεκάνη του Αξιού.   Η πλήρης έκθεση του καθηγητή θα παρουσιαστεί απόψε Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49), με θέμα: «Γεωλογία – ενεργά ρήγματα και επιπτώσεις στα σημαντικά τεχνικά έργα της Θεσσαλονίκης».  

 

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, αποτελεί το πρώτο μέρος ενός κύκλου δράσεων και θα ακολουθήσει επόμενη που θα επικεντρώνεται στην συμπεριφορά των τεχνικών έργων και υποδομών.  

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 

18:00-18:15 Προσέλευση

18:15-18:40 Χαιρετισμοί

18:40-19:05 "Ενεργά Ρήγματα και Τεχνικά Έργα", Σπύρος Παυλίδης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

19:05-19:30 "Ο ρόλος των ενεργών ρηγμάτων στις μελέτες μεγάλων Τεχνικών Έργων. Το παράδειγμα του TAP", Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ

19:30-19:55 "Τα φαινόμενα ρευστοποίησης, ο ρόλος τους στα Τεχνικά Έργα και τη σύγχρονη αστικοποίηση", Γιώργος Παπαθανασίου, Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ

19:55 -20:15 Διάλειμμα

20:15-20:40 "Γεωλογική Δομή και Ρήγματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης", Άννα Ζερβοπούλου. Δρ Γεωλογίας, Αττικό Μετρό

20:40-21.05 " "Επίδραση της γεωλογίας στη διαμόρφωση της ισχυρής σεισμικής κίνησης", Βασίλης Μάργαρης, Νίκος Θεοδουλίδης, Διευθυντές Ερευνών ΙΤΣΑΚ 21:05- 21:30 Συζήτηση - Ερωτήσεις.

 

πηγή: ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ