Κατερίνα Πριφτάκη: Η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στο Loutraki365

Για τους λόγους που έθεσε την υποψηφιότητά της ως Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και τον Στέφανο Κασσελάκη, μιλάει η υποψήφια Ευρωβουλευτής, Κατερίνα Πριφτάκη, στην Φωτεινή Τσιρώνη και το Loutraki365.gr...

 

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την πολιτική και τι σε ώθησε να ασχοληθεις;

 

Η πολιτική μου δραστηριότητα ξεκίνησε από μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, συνεχίστηκε με αγώνες σε δικηγορικούς συλλογικούς φορείς, σύγκρουση με τις πολιτικές λιτότητας της ΝΔ από την θέση της Διοικήτριας Δημοσίου Νοσοκομείου και δραστηριοποίηση στην ομογένεια ως συντονίστρια της Οργάνωσης Μελών Αυστραλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πολύ νέα, το 2007 και το 2009, ήμουν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην μονοεδρική της Λακωνίας. Από το 2010, οταν αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας με την άνευ όρων παράδοση της  χώρας στη σκληρή λιτοτητα των  μνημονίων από την ηγεσία του και αντιλαμβανόμενη την στροφή των πολιτικών του προς τα δεξιά, εντάχθηκα στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.  

 

Η πρόσκληση του Προέδρου για στελέχωση του Ευρωψηφοδελτίου από τα μέλη και τους φίλους μας ήταν καταλυτική για να αποφασίσω να συμμετέχω σε αυτήν την διαδικασια ώστε, αν λάβω την  εντολή των συμπολιτών μου, να εργαστώ εκ μέρους τους με στόχο την ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  Κατά την γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι σήμερα το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει ευρωπαϊκή στρατηγική και καθαρό σχέδιο για τις προτεραιότητες που πρέπει να διεκδικησουμε στην Ευρώπη με επίκεντρο παντα τον ανθρωπο.

 

Θέλω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την συνδιαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο και στόχο μια Ευρώπη αλληλεγγύης, ειρήνης, συμπερίληψης και ισότητας. Όταν η Ευρωπαϊκή δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή και τα φασιστικά κόμματα ενισχύουν τις δυνάμεις τους, οφείλουμε να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών, των δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας.

 

Ως μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας πως βλέπεις την Ελλάδα και πώς την βλέπουν οι Αυστραλοί και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας;

 

Όσοι έχουν  μεταναστεύσει γνωρίζουν πως η  μετεγκατάσταση σε μια χώρα  δεν ειναι αυτοματη αλλά μία  μακροχρονια διαδικασία.  Συνεχιζω να ειμαι Ελληνίδα  υπήκοος, φορολογούμενη και να έχω συναλλαγες με τις δημόσιες  υπηρεσιες. Είμαι σε άμεση  επαφή με την ελληνική πραγματικότητα όπως την  βιώνουν οι πολίτες, συγγενείς,  φίλοι αλλά και σε πολιτικό επίπεδο μέσω των επαφων μου στα πλαίσια της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ  Αυστραλίας. Δυστυχώς,  τα τελευταία πέντε χρόνια, με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας. Το μέγεθος της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας και της κρίσης σε επίπεδο οικονομίας και αξιών δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για εμάς τους Ελληνες, της Ελλάδας και του εξωτερικού,  που δεν περνά απαρατήρητο από τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα υπολείπεται σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και οι ξένοι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις μην νιώθωντας εμπιστοσύνη ή ασφάλεια. Ακόμα και η σκέψη για τουρισμό δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική αφού η ακρίβεια και οι περιορισμένες δυνατότητες νοσοκομειακής κάλυψης σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, αποτρέπουν ακόμα και τους Αυστραλούς που παραδοσιακά αγαπούν να έρχονται στην χώρα μας.

 

Σε επιπεδο πολιτικής, υπάρχει προβληματισμός για την οικονομική πορεία της Ελλάδας ενώ πολύ σημαντικές διακρατικές συμφωνίες που θα συνέδεαν τις δύο χώρες περισσότερο δεν έχουν ολοκληρωθεί. π.χ. ενώ είναι πάγιο αίτημα της Ομογένειας, δεν έχει υπογραφεί Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Αυστραλία. Επίσης η πρόσφατη διακομματική καταδίκη για το Κράτος Δικαιου στην Ελλάδα από το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο έριξε φως στις συνθήκες ζωής των Ελλήνων που όλο και χειροτερεύουν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.

 

Η υποστελέχωση στις πρεσβείες και τα προξενεία μας και οι έλλειψεις της ψηφιακής  διακυβέρνησης  ταλαιπωρεί  τους ομογενείς με καθυστερήσεις, έξοδα και άγχος, παρά τις φαιδρές εξαγγελίες της ΝΔ ότι δήθεν μας αντιγράφουν οι Ιάπωνες.

 

Ποιες αλλαγές θα ήθελες να επιτύχεις από την Ευρωβουλή;

 

Ο στόχος μου, με την δυνατοτητα πολιτικής δράσης και επιρροής που  έρχεται με την εκλογή στην Ευρωβουλή, είναι να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλλω στη συνδιαμόρφωση και την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. που τα κράτη -μέλη θα κληθούν να εφαρμόσουν. Επιθυμώ να αναδείξω τα καίρια ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, ζητήματα βιοτικού επιπέδου, ποιότητας ζωής και δικαιωμάτων, όπως :

 

  • Αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων, επαναφορά της μέσης αγοραστικής δύναμης, στήριξη ενοικίου και προστασία της οικογένειας, δικαιότερη φορολόγηση στοχεύοντας τα υψηλά εισοδήματα, και περιορισμό των υπερκερδών επιχειρήσεων ιδιαίτερα αυτών που διαχειρίζονται απολύτως αναγκαία αγαθά όπως τα τρόφιμα και την ενέργεια.

 

  • Πρόσβαση στην Υγεία και στην Παιδεία και διάσωση του δημοσίου δωρεάν χαρακτήρα τους με σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους.

 

  • Κοινωνική Δικαιοσύνη μέσω της αντιμετώπισης του συστημικού ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας και άλλων μορφών διάκρισης. Ιδιαίτερα στήριξη και διαμόρφωση πολιτικών ενίσχυσης των εργασιακών δικαιώματων των γυναικών, καταπολέμησης της έμφυλης βίας και θεσμικής προστασίας της διαφορετικότητας.

 

Γιατί Συμπορεύεσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η Σύγχρονη Αριστερά, μέλος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (European Left), που φιλοδοξεί να προωθήσει μια εναλλακτική πολιτική ατζέντα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Συμπορεύομαι με τις προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώθηκαν με την πιο δημοκρατική διαδικασία- από τη βάση, δηλαδη απ'όλους εμάς.  Εμπιστεύομαι τον ξεκάθαρο και σύγχρονο λόγο του προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, καθώς είναι επιτέλους ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για τη ΝΔ  όπως μιλάμε όλοι στα σπίτια μας και να εκφράσουμε απλά και πρακτικά τι ακριβώς  θελουμε ως πολίτες.

 

Μπορώ να διεκδικήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, και να διασφαλίσω ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ