Το τραύμα στη μηριαία αρτηρία έδειξε ως την αιτία που επέφερε τον θάνατο του 19χρονου Άλκη Καμπανού ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων που κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ως τεχνικός σύμβουλος του 10ου κατηγορούμενου, που φέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- να κρατούσε το δρεπάνι.
Ο μάρτυρας σημείωσε πως συνέταξε την ιατροδικαστική γνωμοδότηση λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρήματα της ιατροδικαστή Λήδας Κοβάτση που έκανε τη νεκροτομή και συμπλήρωσε πως «συντάσσεται μαζί της», εκτιμώντας ωστόσο ότι από την έκθεση προκύπτει ότι το καίριο πλήγμα ήταν αυτό στη μηριαία αρτηρία. Σύμφωνα με την κ. Κοβάτση, ο θάνατος του άτυχου νέου προήλθε από συρροή τραυμάτων.
«Δεν υπήρχε τεχνικός σύμβουλος στο νεκροτομείο, άρα τα ευρήματα είναι αδιαμφισβήτητα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η γνωμοδότησή του βασίζεται στην έκθεση καθώς -όπως είπε- αν και χρήσιμες «με τις φωτογραφίες υπάρχουν περιορισμοί».
Ο κ. Λέων κατέθεσε ότι η «καίρια πλήξη, το θανατηφόρο τραύμα είναι αυτό που περιγράφεται στη μηριαία αρτηρία, ένα τραύμα με ανώμαλα χείλη. Τόσο από την έκθεση όσο και από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι είχαμε κατακλυσμιαία αιμορραγία. Το ότι το παιδί κατέληξε από αυτό το τραύμα προκύπτει και από άλλα ευρήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι κυρίως το μυοκάρδιο και έπειτα οι πνεύμονες ήταν έξαιμα δείχνουν πως «το καίριο χτύπημα που με βεβαιότητα έφερε τον θάνατο είναι αυτό που προκάλεσε ρήξη της μηριαίας».
«Όποιος έχει πλήξει το παιδί στον δεξιό μηρό το έχει οδηγήσει στον θάνατο», είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.
«Στέγνωσε από αίμα το παιδί», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως δεν μπορούσε να ζήσει μετά από αυτό.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα τραύματα, επισήμανε τη σοβαρότητα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων αλλά εκτίμησε πως δεν δέχτηκε χτυπήματα από λοστούς ή ρόπαλα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το παιδί έχει δεχθεί πλήξεις στο κεφάλι και από τα ρωγμώδη κατάγματα καταλαβαίνουμε ότι ήταν ισχυρές. Το αντικείμενο δεν ήταν συμπαγές, δεν ήταν σίδερο ούτε ρόπαλο γιατί δεν έχουμε αποτύπωμα. Δεν βλέπουμε θλαστικά ή ανοιχτά τραύματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να χτυπήσουμε έναν άνθρωπο με ρόπαλο και η προστασία μιας κουκούλας να εμποδίσει το σημάδι», ανέφερε.
Επικαλούμενος καταθέσεις μαρτύρων, ο κ. Λέων είπε πως ο Άλκης «μέχρι και προς το τέλος νευρολογικά αντιδρά, καταλαβαίνει και υποδεικνύει τη μηριαία. Δεν έχουμε απώλεια νευρολογικής απάντησης αλλά όσοι φτάνουν στο σημείο, εντυπωσιάζονται από την ποσότητα αίματος», κατέθεσε ο μάρτυρας.
Ερωτώμενος για το αν όλα τα τραύματα στο σώμα του άτυχου νέου επηρεάζουν δυσμενώς το ένα το άλλο, παραδέχθηκε πως «ναι, αλλά υπάρχει ένα που είναι καίριο και θανατηφόρο». Αναφερόμενος στα τραύματα στο αριστερό πόδι είπε ότι δεν είναι ικανά να επιφέρουν τον θάνατο.
«Νομίζω ότι μέσα στην έκθεσή της η κ. Κοβάτση γράφει ξεκάθαρα τον μηχανισμό θανάτου και περιγράφει λεπτομερώς τα τραύματα. Οι φωτογραφίες σίγουρα έχουν μια αξία, αλλά για μένα σημαντικότερη είναι η έκθεση. Η περιγραφή είναι πολύ αναλυτική», είπε.
Το δρεπάνι και το τραύμα στον φίλο του Άλκη
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι κλήθηκε να εκτιμήσει ποια από τα τραύματα και στα τρία θύματα της επίθεσης είναι συμβατά με χτύπημα από δρεπάνι, για το οποίο σχολίασε πως είναι νύσσον και τέμνον όργανο και έχει χαρακτηριστική καμπύλη και λάμα. Είπε μάλιστα πως χαρακτηριστικό του δρεπανιού είναι ότι κάνει τραύματα τομής ενώ ένα μαχαίρι «μπαίνει και βγαίνει πιο εύκολα».
«Δεν ταιριάζει καθόλου με το θανατηφόρο τραύμα καθώς δεν μπορεί να κάνει τομή ενός εκατοστού. Είναι απαγορευτικό γιατί κάνει μια ανώμαλη πορεία. Δεν μιλάμε καν για αυτό το αντικείμενο σε αυτό το τραύμα», πρόσθεσε για το δρεπάνι και τον Άλκη.
Τόνισε ωστόσο ότι το τραύμα στον γλουτό του φίλου του Άλκη, που κατάφερε να φύγει, είναι πολύ πιθανό να έγινε από αυτό το όπλο καθώς πρόκειται για πιο «τομή αρκετά σημαντική και τέτοια τραύματα κανει το δρεπάνι».
Τα αμυντικά τραύματα
Απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέα, ο κ. Λέων είπε πως όλες οι βλάβες θα μπορούσαν να είναι δυνητικά επικίνδυνες και στη συνέχεια εξήγησε γιατί εκτιμά πως δεν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ξύλο ή λοστό.
Σχολιάζοντας τα αμυντικά τραύματα στα χέρια του άτυχου Άλκη, είπε πως αν είχε δεχθεί πλήγμα από τα ίδια όπλα στο κεφάλι, θα έπρεπε να έχει αντίστοιχα εντυπώματα, εφόσον τα έβαλε για να προστατευθεί.
«Δεν αμφισβητούμε ότι το παιδί δέχθηκε πολλαπλά τραύματα αλλά όχι από αυτά τα θλώντα», τόνισε.
Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το «αν κάποιος από τους κατηγορούμενους πει ότι ένας από τους υπόλοιπους χτύπησε τον Άλκη με δρεπάνι, θα λέει ψέματα», ο ίδιος απάντησε «ναι».
Πυρά κατά των ιατροδικαστών που καταθέτουν στο δικαστήριο ως τεχνικοί σύμβουλοι εξαπέλυσε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Αλέξης Κούγιας, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.
Στην αρχή της σημερινής δικασίμου, η συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου, σχολίασε τα απειλητικά τηλεφωνήματα και τις ύβρεις που δέχθηκε η ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου, που κατέθεσε ως τεχνική σύμβουλος/μάρτυρας υπεράσπισης του ίδιου κατηγορούμενου.
Η δικηγόρος τόνισε ότι η ιατροδικαστής έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ενώ σχολίασε πως «δέχθηκε χλευασμό από την πολιτική αγωγή, την εξύβρισαν από το ακροατήριο με αποτέλεσμα να δεχθεί αυτές τις απειλές» ενώ μάλιστα εξέφρασε παράπονα «για την αμφισβήτηση που δέχθηκε από την εισαγγελέα».
Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα απάντησε πως «αν ο αντίλογος θεωρείται επίθεση τότε δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Αν κάποιος θέλει να κάνει έγκληση, ας την κάνει χωρίς να το διατυμπανίζει».
Πηγή: Voria.gr