Η Μαρία Θελερίτη για την εξουσία των γυναικών στην πολιτική

Δείτε παρακάτω:

 

Καλούμε τις νέες γυναίκες να αψηφήσουν τα στερεότυπα και να συσπειρωθούν απέναντι σε στάσεις και συμπεριφορές που τις αποκλείουν από το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

 

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, διοργανώθηκε Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου(FEMM) και εκπροσώπων εθνικών Κοινοβουλίων, με θέμα «Η εξουσία των γυναικών στην πολιτική», στις 7 Μαρτίου 2019, στις Βρυξέλλες.

 

Στη συνεδρίαση, εκτός από ευρωβουλευτές/ευρωβουλεύτριες και 55 βουλεύτριες/ βουλευτές από τα εθνικά Κοινοβούλια της ΕΕ, συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γυναικείων οργανώσεων και γυναίκες επικεφαλής θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, A.Tajani, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας, K.Grabar–Kitarovic, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, V. Jourovaκαι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, F.Mogherini. Επιπλέον, ομιλία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η κα Μαρία Θελερίτη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε δύο θεματικές ενότητες.

 

Στην ενότητα για την ενδυνάμωση της πραγματικής εξουσίας των γυναικών στην πολιτική, η κα Μ. Θελερίτη τόνισε ότι δεν αρκεί η πολιτική συμμετοχή αλλά θα πρέπει να γίνεται λόγος για πολιτική αντιπροσώπευση, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, εισάγεται η ατζέντα φύλου στη χάραξη πολιτικών, δηλαδή η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στους τομείς των δημόσιων πολιτικών. Συμφώνησε ότι για την ενίσχυση της εξουσίας των γυναικών βασικό εργαλείο είναι τα συστήματα ποσοστώσεων, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ωστόσο στοχευμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και κίνητρα, καθώς και η επιτάχυνση της προόδου στην εξισορρόπηση εργασιακού και προσωπικού-οικογενειακού βίου, με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα έμφυλα χάσματα αφορούν τη χρήση του χρόνου. Για το λόγο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση των δομών της φροντίδας παιδιών και εξαρτημένων μελών της οικογένειας όπως και των πολιτικών κινήτρων για τη χρήση των γονικών αδειών και από τους δύο γονείς.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ψήφιση της αύξησης της ποσόστωσης από το 1/3 στο 40% τουλάχιστον στον συνολικό αριθμό των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στην εισαγωγή της ίδιας ποσόστωσης κατά τις βουλευτικές εκλογές στο σχέδιο νόμο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, συμφώνησε με εισηγήτριες και εκπροσώπους εθνικών Κοινοβουλίων ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών και πρότεινε να ληφθούν μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιμόρφωση και η σύνδεση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης με τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

 

Στην παρέμβασή της για τη συμμετοχή των νέων γυναικών στην πολιτική, η κα Θελερίτη συμφώνησε με την εισηγήτρια από την Πορτογαλία ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η επισφάλεια στην εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν με την κρίση και της πολιτικές λιτότητας, αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες για να συμμετάχουν στην πολιτική ζωή. Οι καθημερινές ανάγκες για την επιβίωση, την εξεύρεση εργασίας αλλά και η σταθεροποίησή τους στην αγορά εργασίας εμποδίζουν τις νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτική. Συμπλήρωσε ότι «αν στο άγχος και στο φόβο προσθέσουμε την φροντίδα και την ευθύνη του νοικοκυριού (παιδιά και εξαρτημένα μέλη) αντιλαμβανόμαστε όλοι και όλες το μέγεθος των δυσκολιών».

 

Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε ενεργητικές πολιτικές για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διασφάλιση αξιοπρεπών και ισότιμων συνθηκών εργασίας και την άρση του μισθολογικού χάσματος στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Επιπλέον, ζήτησε να εφαρμοστούν πολιτικές για την κατανομή της φροντίδας και των ευθυνών του νοικοκυριού και στοχευμένα μέτρα για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων.

 

 

πηγή : sfedona.gr