Η διαγραφή ήταν μονόδρομος, η εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη

Σφοδρή και μαζική η κατακραυγή για τη συμπεριφορά του Λ. Αυγενάκη • Η μήνυση του υπαλλήλου που απλώς έκανε τη δουλειά του, η ποινή από τη Βουλή και η αντίδραση του πρώην υπουργού.

 

Την απόφαση να διαγραφεί ο Λευτέρης Αυγενάκης από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, μετά το επεισόδιο βιαιοπραγίας του πρώην υπουργού κατά υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

 

Τη σχετική επιστολή έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που προηγήθηκαν. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός προέβη τόσο σε λεκτική όσο και σε σωματική επίθεση κατά του υπαλλήλου, επειδή έχασε την πτήση του. Μάλιστα στο αποκαλυπτικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ο Λ. Αυγενάκης δείχνει σε σε έξαλλη κατάσταση και κάποια στιγμή φαίνεται να χτυπά με το χέρι του, στο πρόσωπο τον εργαζόμενο.

 

Παράλληλα, διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για την εν γένει στάση του πρώην υπουργού, ο οποίος φέρεται να επέδειξε ιδιαίτερα αλαζονική και επιθετική συμπεριφορά μέσα στην αίθουσα του αεροδρομίου, εναντίον ενός υπαλλήλου που απλώς έκανε τη δουλειά του: μια συμπεριφορά που μπορεί να εκφράζει και το αίσθημα ατιμωρησίας και «ασυλίας» που ενδεχομένως διακατέχει τους υπουργούς και τα στελέχη της Ν.Δ.

 

Χωρίς άλλη επιλογή το Μαξίμου

 

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη, η διαγραφή του Λ. Αυγενάκη ήταν μονόδρομος, καθώς υπήρξε σφοδρή και μαζική κατακραυγή για το γεγονός, με το Μαξίμου να βρίσκεται υπό έντονη πίεση. 

 

Μάλιστα, η κίνηση αυτή της Ν.Δ. ήρθε με χαρακτηριστική καθυστέρηση και αφού είχε προηγηθεί το αποκαλυπτικό βίντεο που δεν άφηνε περιθώρια για παρεξηγήσεις.

 

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να διαγράψει τον Λ. Αυγενάκη από βουλευτή και όχι από μέλος της Ν.Δ., κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έκανε λόγο για «μισή... διαγραφή», τονίζοντας πως «Ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας: τα στελέχη μου έχουν ασυλία, απεριόριστη εξουσία και δικαίωμα να χειροδικούν έναντι όποιου κάνει απλώς τη δουλειά του.  Κι αν υπάρξει κάνα μαρτυριάρικο βίντεο, τότε απλώς θα βάζει τον κάθε Αυγενάκη για λίγο στον πάγκο ώστε να τον επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία...».

 

Η εισαγγελική παρέμβαση

 

Αυτονόητη ήταν επίσης η παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, που ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Στην εν λόγω έρευνα έχει κληθεί να καταθέσει και ο υπάλληλος που δέχθηκε την επίθεση, ο οποίος μάλιστα προέβη σε κατάθεση μήνυσης κατά του Λ. Αυγενάκη για εξύβριση και απειλή. 

 

Όσο για τα αδικήματα που θα διερευνηθούν στην προκαταρκτική έρευνα, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 

  • Βία κατά υπαλλήλου
  • Διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης
  • Παράνομη βία
  • Φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους

 

Νωρίτερα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο που αποκάλυψε το περιστατικό απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την άμεση διερεύνηση του περιστατικού, αλλά και να «συλλεχθεί, ελεγχθεί και να μην αλλοιωθεί - καταστραφεί το οπτικοακουστικό υλικό των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα προς Κρήτη».

 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι υπάρχουν κι άλλα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Αυγενάκη από το συγκεκριμένο βίαιο περιστατικό.

 

Η ποινή από τη Βουλή

 

Αναμενόμενη ήταν και η αντίδραση του προεδρείου της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Λ. Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής επί δεκαπενθήμερο ανακοίνωσε

 

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κ. Τασούλα που καυτηρίασε τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού: «Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε».

 

Σημειώνεται επίσης ότι εκπρόσωποι και στελέχη κομμάτων αποδοκίμασαν τη συμπεριφορά του Λ. Αυγενάκη, τόσο κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας όσο και στους διαδρόμους της Βουλής. 

 

Η αντίδραση Αυγενάκη

 

Όσο για τον ίδιο την Λ. Αυγενάκη, παρά το αποκαλυπτικό βίντεο, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αρχικά προχώρησε σε μια ανάρτηση με την οποία έκανε λόγο για «αδιανόητη αντιεπαγγελματική συμπεριφορά», όμως στη συνέχεια η ανάρτηση αυτή... εξαφανίστηκε και τη θέση της πήρε μια διαφορετική εκδοχή σε πιο ήπιο τόνο.

 

Ακολούθως, πήρε σβάρνα τους τηλεοπτικούς σταθμούς, πραγματοποιώντας μπαράζ παρεμβάσεων, με σκοπό να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε δημόσια συγγνώμη, έκανε λόγο για «την κακιά στιγμή», όμως ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μια λεκτική ένταση και όχι χειροδικία.

 

Τέλος, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ