Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τη γρίπη: ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, πότε εμβολιαζόμαστε, τι πρέπει να προσέχουμε. Ένας ανεμβολίαστος, ηλικιωμένος άντρας, το πρώτο κρούσμα για φέτος.
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική, οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσο, ενώ, κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αναλυτικά, είναι οι εξής:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρομυϊκά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, καταρροή-φτέρνισμα, μπούκωμα, πόνο στο σώμα ή/και στα κόκαλα, πονοκέφαλο, κρυάδες, αίσθημα έντονης κόπωσης, απώλεια όρεξης, δυσκολία στον ύπνο και, πιθανά, διάρροια ή εμετούς.
Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό
Τον έγκαιρο εμβολιασμό συστήνει ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να προστατευθούμε από τη γρίπη, η Δρ Παρασκευή Τσώνου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Είναι ο καλύτερος και ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης για τη νόσο. Η σωστότερη περίοδος για να λάβει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο στη χώρα μας, ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ, όπως επισημαίνει η κυρία Τσώνου, ο εμβολιασμός μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Να σημειωθεί, ότι επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με έμφαση στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Ανεμβολίαστος άντρας, ετών 71, το πρώτο κρούσμα της γρίπης για φέτος
Κάθε χειμώνα, σε όλες τις χώρες, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης. Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης, συνήθως, αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
«Δεν υπάρχει έντονη δραστηριότητα του ιού, αυτή την περίοδο στη χώρα μας», όπως λέει η κυρία Τσώνου. Ωστόσο, έχει ήδη καταγραφεί ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. «Από την έναρξη της φετινής περιόδου επιτήρησης μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, είχαμε ένα καταγεγραμμένο, εργαστηριακά επιβεβαιωμένο, σοβαρό κρούσμα γρίπης. Πρόκειται για έναν άντρα, 71 ετών, που δεν είχε εμβολιαστεί παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ο οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».
Προσοχή και πρόληψη
- Καλός αερισμός των κλειστών χώρων, στους οποίους κατοικούμε ή εργαζόμαστε
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι
- Χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών για τα χέρια μας
- Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, παραμένουν στο σπίτι. Αν εμφανίσουν τα συμπτώματα στο σχολείο, ειδοποιούνται αμέσως οι γονείς ή οι κηδεμόνες και παραλαμβάνονται
- Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους
- Εστιάζουμε πάντα στη σωστή διατροφή
iatronet.gr