Γιατί κλείνουν υποκαταστήματα τραπεζών και δημοσίων υπηρεσιών

Η απομάκρυνση των υπηρεσιών και των τραπεζικών υποδομών από τον δήμο Βέλου Βόχας αποτέλεσε ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης με αφορμή το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και την διατήρηση του ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στο Βραχάτι.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Θανάσης Μανάβης αναφέρθηκε στο θέμα κατηγορώντας τον Αννίβα Παπακυριάκο ότι δεν κάνει τίποτα προκειμένου να κρατήσει τις υποδομές ανοιχτές με αποτέλεσμα η έδρα του δήμου να αποδυναμώνεται.

 

Όσα ακούστηκαν έχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορά τις δημόσιες υποδομές (όπως π.χ. το ταχυδρομείο που έφυγε πριν μερικά χρόνια απο το Ζευγολατιό και το Βέλο) και η δεύτερη τις ιδιωτικές (όπως είναι οι τράπεζες).
Ξεκινώντας απο τις δεύτερες (τράπεζες) θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξετάζουν τις κινήσεις τους, λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο με λογικές κερδοφορίας και κόστους παραγωγής. Η μείωση των καταστημάτων επιβάλλεται από τον ολοένα μειούμενο κύκλο εργασιών, τον περιορισμό των κερδών, την σταθερή μείωση του προσωπικού, αλλά πάνω απ όλα την είσοδο των νέων τεχνολογιών, όπως το web banking, ή τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων που κάνουν τραπεζικές εργασίες σε ένα λεπτό. Ως εκ τούτου το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων είναι μία πραγματικότητα, η οποία θα είναι διαρκής και σταθερή.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος έκανε μια προσπάθεια να κρατήσει το κατάστημα της Πειραιώς στο Ζευγολατιό, μεταφέροντας εκεί ένα εκατομμύριο ευρώ από τα ταμεία του Δήμου για να ενισχύσει την τράπεζα. 

 

Διαφορετική, αλλά και ταυτόχρονα ίδια, είναι η λογική του κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών. Το ξέσπασμα της κρίσης και η επιβολή των μέτρων (αλλά και του ελέγχου υλοποίησης τους) από την τρόικα επέβαλλε το κλείσιμο πολλών δημοσίων υπηρεσιών.

Όλοι θυμόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια στην Κορινθία και μόνο έχουν κλείσει δεκάδες σχολεία, αλλά και υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, αστυνομικά τμήματα, Εφορίες, Ταχυδρομεία. Ακόμα και δομές υγείας, όπου δεν έκλεισαν, υπολειτουργούν. Σε αυτή την λογική, λοιπόν, είναι αδύνατον για έναν μικρό δήμο να καταφέρει να αντιδράσει, καθώς δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Οι αποφάσεις έρχονται από την κεντρική εξουσία και δυνατότητα παρέμβασης δεν υπάρχει.

 

Τι υπάρχει; Υπάρχει δυνατότητα διαλόγου και συνεννόησης, ώστε το κόστος απο την όποια “απώλεια” να μετριαστεί. Έτσι, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση του Ταχυδρομείου στο Ζευγολατιό και το Βέλο που έκλεισαν μεν, ωστόσο η μεταφορά τους στο Βραχάτι έγινε σε νέο χώρο, με βελτιωμένες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους δημότες, οι οποίοι εξυπηρετούνται καλύτερα.

Επίσης, μόλις πριν απο λίγες εβδομάδες, μετά την παρέμβαση του Αννίβα Παπακυριάκου στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, υπήρξε ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Βραχατίου, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά πλήρως στην καθημερινότητα. Ως εκ τούτου καλή είναι η άσκηση της όποιας κριτικής αρκεί να γίνεται στοχευμένα και πάνω σε πραγματικά στοιχεία.

 

korinthia.net.gr