Για δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας στο τουριστικό πεδίο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB που ξεκινάει αύριο (7 Μαρτίου) στο Βερολίνο, κάνει λόγο ανταπόκριση της ιστοσελίδας του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (tagesschau.de).
"Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η προσφυγική κρίση έπληξαν τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όμως η χώρα γιορτάζει τώρα ένα comeback –στην κατάλληλη χρονική συγκυρία ενόψει της τουριστικής έκθεσης ITB", γράφει ο γερμανός ανταποκριτής.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο εξαιρετικά θερμό κλίμα που επικράτησε σε πρόσφατη εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία της ελληνίδας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και εκπροσώπων κορυφαίων γερμανικών τουριστικών ομίλων. Όπως επισημαίνεται εξάλλου, "3,7 εκατομμύρια Γερμανοί έκαναν το 2017 διακοπές στην Ελλάδα – περισσότεροι από τους τουρίστες κάθε άλλης χώρας του κόσμου". Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τους αριθμούς-ρεκόρ που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός και τα υψηλά έσοδα που αποφέρει στη χώρα, η οποία "εξακολουθεί να πλήττεται από την κρίση", σημειώνει.
"Πώς κατόρθωσε όμως η Ελλάδα να προσπεράσει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες χώρες στην κλίμακα δημοφιλίας εξασφαλίζοντας πίσω από την Ισπανία τη δεύτερη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς (σ.σ. για τους Γερμανούς) προορισμούς;" διερωτάται ο ανταποκριτής.
Τη δική της απάντηση δίνει η Μόνικα Σμιτ από το Μπίλεφελντ, η οποία προτιμά την Ελλάδα για τις διακοπές της: "Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι σωστή, η Ελλάδα ανέβασε ελάχιστα τις τιμές όλα αυτά τα χρόνια. Μπορείς όπως πάντα να φας και να πιεις καλά. Οι ξαπλώστρες στοιχίζουν τηρουμένων των αναλογιών σχεδόν όσο κόστιζαν τον καιρό της δραχμής. Έχεις και την ασφάλεια του καλού καιρού – εγώ θα συνεχίσω να πηγαίνω εκεί".
Τουριστική ανάπτυξη και κοινωνική ευθύνη
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, δεν αρκούνται όλοι απλά και μόνο στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Ελλάδας, η οποία "θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να γίνει πιο ελκυστική" και σε άλλα τουριστικά πεδία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ιαματικό τουρισμό, όπου η χώρα επιδιώκει "να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις δεκάδες θερμές πηγές που είναι διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό πεδίο αναμένεται σημαντική αύξηση των εσόδων χάρη σε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων, λέει ο Γιόαχιμ Λίμπερ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σπα (σ.σ. ευεξίας)".
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, "αυτά που σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ηράκλειο έργο. Όμως εμείς ως Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια. Γι' αυτό θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η γερμανική πρεσβεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση έλαβαν εδώ αυτήν την πρωτοβουλία".
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού συνιστούν σημαντικό μήνυμα και προς τις χρηματαγορές ενώ αυξάνουν την εμπιστοσύνη δυνητικών επενδυτών στη χώρα. Ο γερμανός ανταποκριτής τονίζει πάντως ότι η αυστηρά προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς ρότα που ακολουθεί στο πεδίο της τουριστικής ανάπτυξης η κυβέρνηση Τσίπρα "δεν χαροποιεί προ πολλού κανέναν γερμανό τουρ οπερέιτορ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "στην ITB θα υπάρξουν συζητήσεις και γύρω από την κοινωνική πτυχή – το πώς δηλαδή ένας ακμάζων τουρισμός μπορεί να αποφέρει στη χώρα και τους κατοίκους της βιώσιμη ανάπτυξη, για παράδειγμα καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και περιβαλλοντική προστασία".
Ο γερμανός ανταποκριτής αναφέρει τέλος ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -Λέσβος, Σάμος, Κως και Χίος- θα εκπέμψουν μήνυμα ανάκαμψης μετά την τουριστική κάμψη που υπέστησαν εξαιτίας του προσφυγικού.
"Παρεκτροπή" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Το ζήτημα των συλληφθέντων ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία διατηρείται στην επικαιρότητα. Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στις Βρυξέλλες -όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας- ότι το εν λόγω θέμα αφορά και την ΕΕ. Η ηλεκτρονική Handelsblatt γράφει ότι "η Αθήνα ζητά βοήθεια από την ΕΕ για το θέμα των συλληφθέντων στρατιωτικών".
Για "παρεκτροπή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας" με αφορμή την ίδια υπόθεση κάνει λόγο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επίσης στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη στέκεται στην απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών και σχολιάζει ότι "κάτι που αρχικά φαινόταν να είναι υπόθεση ρουτίνας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πρόσθετη επιβάρυνση της τοξικής σχέσης γειτονίας (των δύο χωρών)".
Η ελβετική εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. "Στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα βρίσκεται φυλακισμένος πάνω από έναν χρόνο ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο πιο γνωστός πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία", σχολιάζει η NZZ.
Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle