Γάζα: Δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιουνίς – Ο ξεχασμένος πόλεμος.....

Προσέγγιση Φατάχ και Χαμάς

 

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακά σπίτια στη βόρεια Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες  της Τρίτης, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα, ενώ, μια νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο ανατολικό Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 77 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 200, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα.

 

Ακόμη 30 άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

 

Η επίθεση με άρματα μάχης, αεροσκάφη και πυροβολικό ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση περιοχών στο Χαν Γιουνίς που, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, επηρεάζει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους.

 

Ο επικεφαλής της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), Philippe Lazzarini, ζήτησε λογοδοσία μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μια «σαφώς αναγνωρίσιμη» αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που ταξίδευε στην πόλη της Γάζας σε «συντονισμό» με τις ισραηλινές αρχές.

 

Οι παλαιστινιακοί πολιτικοί σχηματισμοί Χαμάς και Φατάχ ολοκληρώνουν τις τριήμερες ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο.

 

Στις συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται από την Κυριακή με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης, συμμετείχαν κορυφαίες αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής της Φατάχ Μαχμούντ Αλούλ και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαέλ Χανίγιε.

 

«Εμείς, στο Κίνημα Φατάχ, είμαστε ανοιχτοί να λύσουμε και να διαλύσουμε όλα τα εμπόδια στον δρόμο της συμφιλίωσης κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η παλαιστινιακή υπόθεση μαζί με τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο ανώτερος ηγέτης της Φατάχ Αμπντέλ Φατάχ Ντάουλα.

 

Οι έντονες διαφωνίες σε ζητήματα μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς είχαν ως αποτέλεσμα η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Γάζα να διχάζονται πολιτικά από το 2007.

 

Οι στόχοι των δύο μερών είναι ουσιαστικά οι ίδιοι – δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 – αλλά παραμένουν διχασμένοι ως προς τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, κυρίως ως προς το «μείγμα» ειρηνικών διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με την ένοπλη αντίσταση.

 

 

Σουδάν: Γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη αναγκάζονται να υποστούν βιασμούς με αντάλλαγμα τρόφιμα

 

EPA/STRINGER

 

Σεξ με στρατιώτες έναντι τροφής αναγκάζονται να κάνουν οι γυναίκες που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη Omdurman του Σουδάν.

 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, περισσότερες από 20 γυναίκες που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τις μάχες στο Omdurman δήλωσαν ότι η σεξουαλική επαφή με άνδρες του σουδανικού στρατού ήταν ο μόνος τρόπος για να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή αγαθά που θα μπορούσαν να πουλήσουν για να συγκεντρώσουν χρήματα και να θρέψουν τις οικογένειές τους.

 

Οι γυναίκες δήλωσαν ότι οι περισσότερες επιθέσεις έλαβαν χώρα στην «περιοχή των εργοστασίων» της πόλης, όπου διατίθενται τα περισσότερα τρόφιμα στην πόλη.

 

Ένα θύμα δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει σεξ με στρατιώτες για να αποκτήσει τρόφιμα για τους ηλικιωμένους γονείς της και την 18χρονη κόρη της.

 

«Και οι δύο γονείς μου είναι πολύ ηλικιωμένοι και άρρωστοι και δεν αφήνω ποτέ την κόρη μου να βγει έξω για να ψάξει για φαγητό», είπε. «Πήγαινα στους στρατιώτες και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να βρω φαγητό – ήταν παντού στην περιοχή των εργοστασίων».

 

Η γυναίκα είπε ότι αναγκάστηκε να κάνει σεξ με στρατιώτες σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος τον περασμένο Μάιο – λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης – και στη συνέχεια ξανά σε μια αποθήκη αποθήκευσης φάβας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

 

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η 37χρονη, η οποία εμφανιζόταν χλωμή και αδύνατη στις συνεντεύξεις, δήλωσε ότι είχε εργαστεί ως καμαριέρα για οικογένειες που ζούσαν σε εύπορα μέρη του Ομντουρμάν, αλλά ήταν πολύ φτωχή για να μπορέσει να φύγει από την πόλη και να μεταφέρει την οικογένειά της σε ασφαλέστερο μέρος της χώρας όταν άρχισε η σύγκρουση.

 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η σύγκρουση στο Σουδάν έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια πρόσφατη έκθεση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, ή λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας».

 

Καταγγελίες για βιασμούς από ένοπλους εμφανίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη των συγκρούσεων στις 15 Απριλίου 2023. Πολυάριθμες μαρτυρίες μαχητών των RSF που ασκούν συστηματικά σεξουαλική βία έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, την τεράστια δυτική περιοχή όπου οι RSF ελέγχουν πλέον όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα εκτός από ένα.

 

Ορισμένες από τις γυναίκες που μίλησαν στον Guardian είπαν ότι οι στρατιώτες απαιτούν επίσης σεξ με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια όπου είναι ακόμη δυνατό να λεηλατηθούν αντικείμενα για να πουληθούν στις τοπικές αγορές.

 

Μια γυναίκα είπε ότι αφού έκανε σεξ με τους στρατιώτες της επέτρεψαν να πάρει τρόφιμα, εξοπλισμό κουζίνας και αρώματα από άδεια σπίτια. Μίλησε για την ντροπή της για τη σεξουαλική επίθεση που αναγκάστηκε να υποστεί και για το ότι περιορίστηκε να κλέβει περιουσίες για να επιβιώσει.

 

«Δεν είμαι κλέφτρα», είπε. «Αυτό που πέρασα είναι απερίγραπτο, δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν εχθρό … Το έκανα μόνο και μόνο επειδή ήθελα να ταΐσω τα παιδιά μου».

 

Οι οργανώσεις αρωγής αγωνίζονται να προμηθεύσουν τρόφιμα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη σε όλη τη χώρα και, αν και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε πρόσφατα ότι πραγματοποίησε παραδόσεις στην περιοχή του Χαρτούμ, οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε ο Guardian είπαν ότι δεν είχαν δει καμία διεθνή βοήθεια να έρχεται στις γειτονιές τους.

 

Μια τρίτη γυναίκα με την οποία μίλησε ο Guardian είπε ότι βασανίστηκε από στρατιώτες επειδή σταμάτησε να κάνει σεξ μαζί τους.

 

Η 21χρονη είπε ότι είχε κάνει σεξ με στρατιώτες με αντάλλαγμα να της επιτρέπεται να λεηλατεί σπίτια στο δυτικό Omdurman, αλλά ότι σταμάτησε όταν τα αδέλφια της της είπαν ότι ήταν αντίθετοι με τις λεηλασίες.

 

Η γυναίκα είπε ότι όταν είπε στους στρατιώτες ότι δεν θα ερχόταν πλέον να τους βλέπει, δύο από αυτούς την κράτησαν κάτω και της έκαψαν τα πόδια. «Μου είπαν οι στρατιώτες ότι ήμουν εγωίστρια που αρνήθηκα να πάω μαζί τους», είπε η γυναίκα, η οποία έδειξε τα σημάδια από τα εγκαύματα στα πόδια της.

 

Στρατιώτες και κάτοικοι του Omdurman επιβεβαίωσαν τις αναφορές για γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να κάνουν σεξ. Ένας στρατιώτης δήλωσε ότι αν και δεν είχε ποτέ προσωπικά εκμεταλλευτεί γυναίκες, είχε δει τους συναδέλφους του να το κάνουν. Περιέγραψε ένα περιστατικό όπου μια γυναίκα έκανε σεξ με στρατιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους επέτρεψαν στις αδελφές της να λεηλατήσουν σπίτια. «Είναι απαίσιο», είπε ο στρατιώτης. «Το μέγεθος των αμαρτιών σε αυτή την πόλη δεν μπορεί να συγχωρεθεί ποτέ».

 

Ένας κάτοικος μιας γειτονιάς στο δυτικό Omdurman δήλωσε ότι είχε δει στρατιώτες να φέρνουν γυναίκες σε σπίτια που ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν διαφύγει. «Πολλές γυναίκες έρχονται και κάνουν ουρά έξω από τη γειτονιά μας», είπε. «Οι στρατιώτες τις αφήνουν να μπουν και επιλέγουν εκείνες που τους αρέσει η εμφάνισή τους για να μπουν στα σπίτια. Μερικές φορές ακούω κραυγές, αλλά τι μπορείς να κάνεις; Τίποτα».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ