FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

Αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο εγγράφου που έφερε στο φως το Financial Times σχετικά με επιχειρήσεις του Ισραήλ σε βάσεις του ΟΗΕ στον Λίβανο. Μάλιστα, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο IDF πιθανότατα χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο τραυματίζοντας 15 κυανόκρανους, όπως αναφέρει η έκθεση που περιγράφει 12 επιθέσεις του Ισραήλ κατά διεθνών στρατευμάτων στον Λίβανο.

 

Η έκθεση συντάχθηκε από χώρα η οποία δεν κατονομάζεται και έφεραν στη δημοσιότητα οι FT υπογραμμίζει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν στοχεύσει τη Unifil, έχουν καταστρέψει αρκετές εγκαταστάσεις και τραυματίσει στρατιώτες που περιπολούν σε συνοριακούς σταθμούς στον νότιο Λίβανο.

 

Η Unifil χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 

Από την πλευρά του, το Ισραήλ «απέρριψε τις κατηγορίες για σκόπιμη στόχευση της Unifil από την ημέρα που εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις στον νότιο Λίβανο. Παράλληλα, ο IDF δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό από τους FT».

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται παράλληλα πως: «οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα από τη Χεζμπολάχ και έχει απαιτήσει από τον ΟΗΕ να εκκενώσει τις βάσεις με κυανόκρανους από τον νότιο Λίβανο για λόγους ασφαλείας. Η Unifil και 50 χώρες που διαθέτουν στρατεύματα αρνήθηκαν ομόφωνα».

 

«Οι επιθέσεις των Ισραηλινών έχουν οδηγήσει σε διεθνή καταδίκη, αλλά το Ισραήλ παραμένει σταθερό στον στόχο του. Την περασμένη Κυριακή, η Unifil δήλωσε ότι μία μπουλντόζα του IDF γκρέμισε σκόπιμα έναν πύργο παρατήρησης αλλά και τον περιμετρικό φράχτη μίας θέσης του ΟΗΕ στο Μαρουαχίν.

 

Η Unifil έχει δημοσιοποιήσει τα περισσότερα περιστατικά που αναφέρονται στην εμπιστευτική έκθεση, αλλά παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες μαζί με φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε καταφύγια στρατευμάτων, τείχη και πύργους παρατήρησης σε διάφορες βάσεις.

 

Ενώ τα περιστατικά τις πρώτες ημέρες ήταν κυρίως κοντά σε θέσεις του ΟΗΕ, η έκθεση αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν απευθείας κατά βάσεων της Unifil μετά τις 8 Οκτωβρίου.

 

Σε περιστατικό της 10 Οκτωβρίου, δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα Merkava των IDF άνοιξε πυρ κατά πύργου παρατήρησης στην έδρα της διεθνούς δύναμης στη Νακούρα, χτυπώντας τον απευθείας και προκαλώντας την πτώση τους.

 

Μια φωτογραφία στην έκθεση δείχνει μια μεγάλη κυκλική τρύπα στον πύργο, η οποία, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Βάιρ, ανώτερο ερευνητή στο Human Rights Watch, συνάδει με απευθείας πυρά.

 

Σε ένα άλλο περιστατικό στις 10 Οκτωβρίου, οι IDF πυροβόλησαν εναντίον ενός καταφυγίου του ΟΗΕ όπου είχαν σπεύσει Ιταλοί κυανόκρανοι στο Λαμπουνέχ.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι ο βομβαρδισμός της εισόδου του καταφυγίου έγινε αφού οι IDF είχαν παρακολουθήσει την περιοχή με drone και κατέστρεψαν τις κάμερες την προηγούμενη ημέρα. Οι φωτογραφίες της έκθεσης δείχνουν ένα μεγάλο όγκο από συντρίμμια. 

 

Οι IDF έριξαν αρκετές βολές περίπου 100 μέτρα βόρεια μιας βάσης, από τις οποίες βγήκε «καπνός που παραπέμπει σε λευκό φώσφορο» στην εγκατάσταση.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Οκτωβρίου, η Unifil δήλωσε ότι δύο άρματα μάχης Merkava των IDF γκρέμισαν την κεντρική πύλη μιας βάσης. Μετά από διαμαρτυρίες της Unifil, τα άρματα αποχώρησαν μετά από 45 λεπτά. Αλλά μέσα σε μια ώρα, έριξαν αρκετές βολές περίπου 100 μέτρα βόρεια της βάσης, από τις οποίες έβγαινε «καπνός λευκού φωσφόρου» που κυλούσε μέσα στη βάση, ανέφερε η έκθεση, τραυματίζοντας 15 κυανόκρανους.

 

Οι φωτογραφίες στην έκθεση έδειχναν τα τανκ να περνούν πάνω από τις πύλες και να μπαίνουν μέσα στη βάση, κατεστραμμένους περιμετρικούς τοίχους και λευκό καπνό στην ατμόσφαιρα.

 

Οι IDF αναγνώρισαν ότι ένα από τα άρματα μάχης τους είχε οπισθοχωρήσει «αρκετά μέτρα» μέσα στο φυλάκιο της Unifil. Δήλωσαν ότι το άρμα προσπαθούσε, υπό τα πυρά, να απομακρύνει τραυματισμένους στρατιώτες. Οι IDF πρόσθεσαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα παραπέτασμα καπνού για να παρέχει κάλυψη.

 

Ακόμα και αν σημειωθούν συγκρούσεις στην περιοχή, αυτά τα άρματα μάχης «μπορούν να αντέξουν τα πυρά καλύτερα από ό,τι η θέση μας. Έτσι, αν κατέφυγαν, δεν ήταν για φυσικό καταφύγιο», δήλωσε πηγή της Unifil.

 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η χρήση του είναι παράνομη σε κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά χρησιμοποιείται συχνά ως στρατιωτικό εργαλείο για τη συσκότιση, ή ως όπλο για τον καπνό των αντίπαλων δυνάμεων, δήλωσε ο Βέιρ.

 

«Το Ισραήλ έχει προηγουμένως υπερασπιστεί τη χρήση του λευκού φωσφόρου ως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

 

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συντάραξαν την Βηρυτό - Ζημιές και σε νοσοκομείο

 

Μέσα σε έναν περίπου μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι στον Λίβανο

 

 

Βομβαρδισμός στον Λίβανο (AP Photo/Hassan Ammar)
Βομβαρδισμός στον Λίβανο

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά φορές νότια προάστια της Βηρυτού αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγη ώρα αφού εξέδωσαν διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς τους, μετέδωσε το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI). Λίγες μέρες πριν είχε ισοπεδωθεί και πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

 

Στήλες καπνού διακρίνονταν περίπου μια ώρα και κάτι μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού να απομακρυνθούν οι κάτοικοι διαφόρων τομέων των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που έχουν σφυροκοπηθεί επανειλημμένα αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο την 23η Σεπτεμβρίου.

 

Το ANI έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα.

 

Ζημιές και σε νοσοκομείο 

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.

 

Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι.

 

 

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, βομβαρδισμός σημειώθηκε και σε συνοικία της νότιας Βηρυτού σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 60, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Έγινε κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, στη συνοικία Τζνα, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια.

 

Η περιοχή αυτή, όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον 850.000 άνθρωποι, έχει κατά μεγάλο μέρος της εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολά από την 23η Σεπτεμβρίου.

 

Μέσα σε έναν περίπου μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

 

Το Ισραήλ, που λέει πως θέλει να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από περιοχές της μεθορίου ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν 60.000 πολίτες του στα σπίτια τους στον βορρά, «επιβεβαίωσε» εξάλλου και τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται για να διαδεχθεί τον εξάδελφό του, τον Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σε ισραηλινό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ