Φραντζί Πιερό: Ένας θηριώδης φορ για την ΑΕΚ

Ο 29χρονος Αϊτινός φορ της Μακάμπι Χάιφα αναμένεται να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, η οποία βρίσκει στο πρόσωπο του «γίγαντα» Φραντζί Πιερό τη δεύτερη επιλογή μαζί με τον Λιβάι Γκαρσία για την κορυφή της επίθεσης.

 

Από τη στιγμή που δεν προχώρησε η περίπτωση του Νταβίντ Ντατρό Φοφανά της Τσέλσι, η ΑΕΚ ενεργοποίησε την εναλλακτική λύση που είχε, η οποία όπως διαβάσατε αποκλειστικά από το Gazzetta ήταν ο Φραντζί Πιερό της Μακάμπι Χάιφα. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε απόλυτα με τον θηριώδη 29χρονο φορ από την Αϊτή που έχει έφεση στο σκοράρισμα να αναμένεται πλέον να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Ένωση αποτελώντας τη δεύτερη επιλογή μαζί με τον Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης. Ένας φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που έχει το εύκολο γκολ, όπως έχει αποδείξει στην καριέρα του. Η επίθεση της ΑΕΚ θα έχει πλέον έντονο το χρώμα της Καραϊβικής καθώς μετά τον Λιβάι από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο έρχεται ο Πιερό από την Αϊτή, την οποία είχε αφήσει ως μετανάστης μαζί με τους δικούς του σε νεαρή ηλικία.

 

Ο Φραντζί Πιερό της Μακάμπι Χάιφα

 

Από τις δυσκολίες στην Αϊτή, στο όνειρο της Ευρώπης

 

Όταν ήταν 11 ετών έφυγε για τις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του προκειμένου να βρουν μια καλύτερη ζωή. Άφησαν τις δυσκολίες της Αϊτής πίσω τους, προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και ο ίδιος στην πορεία χαρακτήρισε τυχερό τον εαυτό του γι' αυτό ευχαριστώντας τους γονείς του και τον Θεό. Αν και σε αμερικανικό έδαφος, ο μικρός Φραντζί επέλεξε το ποδόσφαιρο τελικά αντί του μπάσκετ. Τα μαθήματα δεν τα άφησε όμως και παράλληλα με την καριέρα αγωνιζόμενος σε συλλόγους των ΗΠΑ όπως η Σίκοστ Γιουνάιτεντ, η Χάσκις, οι Τσάντκλιρς και η Ρέντινγκ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε σπουδές στην εγκληματολογία.

 

Στον Κόρλτον Σίμοντ, τον προπονητή του στη Σίκοστ Γιουνάιτεντ, ο Πιερό οφείλει τα πάντα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ήταν ο άνθρωπος που τον πίστεψε όσο κανένας άλλος και του έδωσε κίνητρο για να κυνηγήσει τα όνειρά του. Όσο για την εγκληματολογία; Έκανε στην άκρη λόγω της ποδοσφαιρικής καριέρας, αλλά ο Πιερό σκοπεύει όταν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια να το πιάσει από εκεί που το άφησε καθώς όπως έχει τονίσει θέλει να φέρνει θετικές αλλαγές στην κοινωνία. Πάντα ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να παίξει στην Ευρώπη δουλεύοντας σκληρά από το πρωί ως το βράδυ. Και μένοντας ελεύθερος από τους Κολοράντο Ράπιντς του MLS, ο μέντορας του, ο Κόρλτον Σίμοντ τον βοήθησε να πάει στη Μουσκρόν με τις γνωριμίες του. Εκεί έδωσε έμφαση στα τελειώματα των φάσεων και στις αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι σκοράροντας εννιά γκολ σε 40 ματς στο Βέλγιο. Μέσα σε μόλις μια χρονιά προέκυψε το ενδιαφέρον της Γκινγκάμπ, στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, με τον φορ από την Αϊτή να μην κάνει δεύτερες σκέψεις λέγοντας κατευθείαν το «ναι».

 

Ουσιαστικά αυτή η μεταγραφή ήταν η καθοριστική για να κάνει στη συνέχεια το βήμα παραπάνω και να παίξει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα 28 γκολ που σκόραρε σε τρεις σεζόν σε συνολικά 78 εμφανίσεις με την Γκινγκάμπ τον έβαλαν στο στόχαστρο της Μακάμπι Χάιφα που είδε στο πρόσωπό του έναν φορ ολκής που εκμεταλλεύεται τη δύναμη και το σώμα του μέσα στην περιοχή. Έτσι η ισραηλινή ομάδα ξόδεψε 1,6 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Ισραήλ, με τον Πιερό να αναδεικνύεται σε έναν μεγάλο γκολτζή. Με τη Μακάμπι Χάιφα πανηγύρισε πρωτάθλημα, έπαιξε στους ομίλους του Champions League και του Europa League και έκανε θραύση σκοράροντας την τελευταία διετία 43 τέρματα και έχοντας και 18 ασίστ σε 106 παιχνίδια.

 

«Να δημιουργείς εφιάλτες στους αμυντικούς με τη δύναμή σου»

 

Ο Πιερό από τη σεζόν που μετακόμισε στην Γκινγκάμπ προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη δύναμή του, λόγω και της σωματοδωμής του, προκειμένου να δημιουργεί προβλήματα στους αμυντικούς. «Να χρησιμοποιείς τη δύναμη σου και να κάνεις τους αντίπαλους αμυντικούς να ζουν έναν εφιάλτη» τον είχε συμβουλέψει ο προπονητής του, Σιλβάν Ντιντό. Και αυτό σε συνδυασμό με τη βελτίωση στα τελειώματα τον μετέτρεψε σε έναν ικανό φορ με έφεση στο σκοράρισμα. Σε έναν γκολτζή. Σύμφωνα με το Wyscout είναι ένας αποτελεσματικός φορ με 0,52 γκολ ανά ματς στην καριέρα του, καθώς τα xGoals του είναι στο 0,55. Παίζει κυρίως μέσα στην περιοχή, αλλά βγαίνει και έξω από αυτήν για να δημιουργήσει χώρους στους συμπαίκτες του και να υποδεχθεί την μπάλα. Μέσα στο «κουτί» έχει μέσο όρο 4,43 επαφές με την μπάλα, σουτάροντας 2,53 φορές ανά παιχνίδι και βρίσκοντας εστία στο 46% των περιπτώσεων, ενώ επιχειρεί 2,42 ντρίμπλες ανά παιχνίδι με 46% ακρίβεια.

 

Μεγάλο «όπλο» του είναι και το ψηλό παιχνίδι. Με ύψος 1,94μ. είναι ένας... εφιάλτης για τους αντίπαλους αμυντικούς. Σκοράρει με κεφαλιές με ευκολία, όπως είχε κάνει δύο φορές στο «Γ' Καραϊσκάκης» πριν από δύο χρόνια όταν με δύο δικά του τέρματα είχε οδηγήσει τη Μακάμπι Χάιφα σε ένα εντυπωσιακό 0-4 και σε πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προκύπτει από το Wyscout, ο Πιερό δίνει στην καριέρα του σχεδόν 9 εναέριες μονομαχίες ανά παιχνίδι κερδίζοντας τις μισές από αυτές! Πασάρει λίγο κατά τη διάρκεια των αγώνων καθώς κυρίως οι συμπαίκτες του είναι εκείνοι που προσπαθούν να τον «ταΐσουν» μέσα στην αντίπαλη περιοχή και εκείνος να κάνει γκολ. Τη δουλειά του με λίγα λόγια...

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ