Φοιτητική κατοικία: «Το παιδί πέρασε αλλά δεν θα σπουδάσει λόγω ακριβών ενοικίων»

«Είναι λυπηρό, εν έτη 2024, η δυνατότητα καταβολής του φοιτητικού ενοικίου από την οικογένεια του φοιτητή, να αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιλογής της πανεπιστημιακής σχολής». Η διαπίστωση που καταθέτει στο tvxs o πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο, πως η στεγαστική κρίση επηρεάζει αρνητικά και με οικονομικούς και με επιμορφωτικούς όρους, το μέλλον των νέων της χώρας.

 

Το παιδί πέρασε αλλά δεν θα σπουδάσει

 

Αυτή είναι η επωδός οικογενειών που μιλούν στο tvxs για την αδυναμία να βρουν στέγη τα παιδιά που πέρασαν σε πόλη μακριά από τη γονεϊκή εστία.

 

«Δεν συγκέντρωσε τα μόρια για την αντίστοιχη σχολή της Αθήνας και πέρασε στη Θεσσαλονίκη. Έχετε δει τα νοίκια; Αδυνατούμε να τον στείλουμε. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε» λέει η Εύη Κ.

 

«Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να δημιουργήσει 8.153 νέες φοιτητικές κατοικίες σύμφωνα με τις εξαγγελίες του 2022. Δεν έχει κάνει τίποτα. Διαβάσαμε πριν λίγο καιρό ότι ολοκληρώνεται η σύμβαση για Κρήτη και Θεσσαλία  370 εκ ευρώ» λέει ο Θ. Μπάκας.

 

«Οι λίγες φοιτητικές εστίες δεν έχουν χώρο για τα παιδιά της μεσαίας τάξης. Μόνο που οι οικογένειες που εντάσσουν σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη -εμείς δηλαδή-, αδυνατούν να πληρώνουν 600 και 700 ευρώ ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα» λέει ο Πέτρος του οποίου ο γιος πέρασε στην Αθήνα.

 

«Δίνουμε 600 ευρώ για το σπίτι μας στον Πειραιά, αν δώσουμε άλλα τόσα για το σπίτι του παιδιού στην Πάτρα συν τα φοιτητικά έξοδα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε. Ψάχνει άλλους, μήπως βρουν ένα σπίτι να μοιραστούν. Αν δεν βρεθεί μια τέτοια λύση, το παιδί δεν θα σπουδάσει. Θα πληρώσουμε φροντιστήριο να ξαναδώσει, με στόχο την Αθήνα» λέει άλλος γονέας που δηλώνει πως οι γκαρσονιέρες στην Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι λίγες και τα δυάρια είναι απλησίαστα.

 


 

Αθήνα: Μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€

 

Πέρυσι,  η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, ήταν 2,89% (10% το 2022).

 

«Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται μηδενική (0,8%)» λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

 

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα , εκ των οποίων τα 5 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€.

 

«Κάποτε μπορούσες να βρεις οικονομικό σπίτι στα δυτικά ή νότια προάστια της Αττικής. Σήμερα δεν βρίσκουμε λογική τιμή ούτε εκεί» λέει γονέας παιδιού που πέρασε στην Αθήνα.

 

Αυτό επιβεβαιώνει η έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates:  «…στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 1,6% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά, έναντι του 3,7% πέρυσι (14,29% το 2022). 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα, εκ των οποίων τα 4 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€».

 

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική (0,30%), ενώ στον Πειραιά μόλις το 0,94%, 0,75% το 2023 και 7,14% το 2022.

 

Από 150 ευρώ στα 550 η γκαρσονιέρα

 

Στην περιοχή του Μουσείου το 2016 η γκαρσονιέρες κυμαίνονταν από 150-200 ευρώ. Σήμερα από 420-550. Στην Καλλιθέα το 2016 έβρισκες γκαρσονιέρα με 170 ευρώ σήμερα χρειάζεσαι 420-550.

 

Το tvxs δημοσιεύει ενδεικτικούς πίνακες της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τη φοιτητική στέγη και τη διακύμανση των ενοικίων από το 2016 έως σήμερα.

 

Η πρώτη στήλη αφορά σε ζητούμενο ενοίκιο γκαρσονιέρας έως 35τμ και η δεύτερη το κόστος για δυάρια 40-50 τμ.

 

 

 

 

Φωτεινή Λαμπρίδη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ