Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη διάλυση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Jerusalem Post.
«Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Γκαντζ δεν είχε λόγο ύπαρξης το συμβούλιο», σημειώνει το δημοσίευμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, δεν πρόκειται να συσταθεί νέο συμβούλιο από τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, μια πρόταση των υπουργών Σμότριτς και Μπεν Γκβίρ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «έχουμε μια χώρα με στρατό και όχι στρατό με χώρα».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε καθημερινή «τακτική παύση» επιχειρήσεων στον νότο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η «τακτική τοπική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας θα εφαρμόζεται από τις 08:00 ως τις 19:00 (σ.σ. τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) καθημερινά μέχρι νεοτέρας διαταγής», κατά μήκος της διαδρομής από την ισραηλινή συνοριακή διέλευση Κερέμ Σαλόμ ως τον δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν, στον βορρά, εξήγησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ανακοίνωσή τους.
Ανέφεραν πως έλαβαν αυτή την απόφαση στο πλαίσιο προσπαθειών προκειμένου «να αυξηθεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας» έπειτα από συνομιλίες με τον ΟΗΕ και «άλλους οργανισμούς».
Η εξέλιξη ανακοινώνεται την 254η ημέρα του πολέμου με τη Χαμάς και καθώς, στο διπλωματικό μέτωπο, οι ελπίδες ότι θα συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μοιάζουν να σβήνουν, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, αφήνοντας ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί η πρόταση που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τους θανάτους οκτώ στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες με τη Χαμάς συνεχίζουν να μαίνονται τους τελευταίους οκτώ και πλέον μήνες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλέον απειλεί να ενσκήψει μαζικός λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το 75% των 2,4 εκατ. κατοίκων έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) επισημαίνει ιδίως πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν τα οξεία επίπεδα υποσιτισμού που βιώσουν όσοι βρίσκονται στο βόρειο.
Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΠΕΠ, εξηγούσε την Παρασκευή πως ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως στον βορρά, στον νότο χειροτερεύει και πάλι.
«Η ανησυχία μας πλέον αφορά τον νότο, όπου η πρόοδος που είχαμε σημειώσει αντιστρέφεται», είπε.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) τόνισε πως πάνω από 50.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται θεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός που υφίστανται.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως 8.000 και πλέον παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκε πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκε περίθαλψη, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».
«Έχουν καταγραφεί ήδη 32 θάνατοι από υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών 28 παιδιών κάτω των πέντε ετών», τόνιζε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Χανίγια υπέρ σχεδίου Μπάιντεν για εκεχειρία – «Ετοιμη η Χαμάς για συνολική συμφωνία»
Η απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνάδει με τις αρχές που διατυπώνονται στο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της εδρεύουσας στο Κατάρ οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεοπτική ομιλία με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.
“Η Χαμάς και οι (παλαιστινιακές) οργανώσεις είναι έτοιμες για μια συνολική συμφωνία που θα συνεπάγεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν και συνολική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων”, είπε ο Χανίγια, αναφερόμενος στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Στις 31 Μαΐου, ο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που χαρακτήρισε ισραηλινή πρόταση “τριών φάσεων” που θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθώς και σταδιακές ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ –που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ– δήλωσαν στις 11 Ιουνίου ότι έχουν λάβει απάντηση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στο σχέδιο των ΗΠΑ, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ενώ το Ισραήλ δήλωσε πως η Χαμάς απέρριψε σημαντικά στοιχεία του σχεδίου των ΗΠΑ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς είπε στο Reuters πως οι αλλαγές που ζήτησε η οργάνωση “δεν είναι σημαντικές”.