Την απόσυρση της πρόσφατης νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως «οδηγεί μαθηματικά στη μετατροπή τους από σχολεία κατάρτισης, απλά σε σχολεία ενθάρρυνσης».
Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Τάσσος, Μανώλης Συντυχάκης και Κώστας Στεργίου.
Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης:
«Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινότητα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, καθώς η πρόσφατη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης οδηγεί μαθηματικά στη μετατροπή τους από σχολεία κατάρτισης, απλά σε σχολεία ενθάρρυνσης. Η εξέλιξη αυτή, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των προβλημάτων τα οποία παραμένουν. Πιο συγκεκριμένα:
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες, γραμματεία, νοσηλευτές), ελλείψεις σε εποπτικά μέσα και εργαστηριακό εξοπλισμό, σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, σημαντικά προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών. Εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της γραμματειακής υποστήριξης, μαθητές υποχρεώνονται σε συνδιδασκαλία σε μαθήματα που είναι ατομικά ενώ υπάρχουν αντικείμενα τα οποία δεν διδάσκονται, γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Τα μουσικά βιβλία τα πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους. Τα απολυτήρια των μαθητών δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Δεν διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της μουσικής.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει:
-
Για την απόσυρση του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου "Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου... Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις".
-
Για την ενεργοποίηση του νόμου και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση αναγνωρισμένων πτυχίων στην Ευρωπαϊκή Μουσική (Ειδικό Αρμονίας), τη Βυζαντινή Μουσική και τα Παραδοσιακά Όργανα στο πλαίσιο λειτουργίας της δωρεάν δημόσιας Εκπαίδευσης.
-
Για την πιστοποιημένη κατάταξη των αποφοίτων στα πρακτικά και θεωρητικά μουσικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα σπουδών.
-
Για διορισμούς καθηγητών μουσικής και Γενικής Παιδείας με οργανικές θέσεις. Άμεση κάλυψη των κενών σε μουσικά μαθήματα και μαθήματα Γενικής Παιδείας.
-
Η διδασκαλία όλων των μουσικών οργάνων να είναι ατομική.
-
Να ορίζονται με σαφήνεια στο αναλυτικό πρόγραμμα ως υποχρεωτικά τα μουσικά μαθήματα και τα μαθήματα αισθητικής παιδείας.
-
Να γίνει εκπόνηση διδακτικών μουσικών εγχειριδίων και δωρεάν διανομή τους σε όλους τους μαθητές.
-
Να υπάρχει άμεση κάλυψη των αναγκών σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό (μουσικά όργανα, εποπτικά μέσα, εργαστηριακός εξοπλισμός) και προσωπικό (νοσηλευτές, γραμματειακή υποστήριξη, καθαρίστριες, φύλακες πλήρους απασχόλησης).
-
Να υπάρχει πρόβλεψη δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς».