Eργατικό Κέντρο Λουτρακίου: Η αλληλεγγύη αντίδοτο στην κρίση - 24ωρη απεργία

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε συνθήκες αόρατου πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση.

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο το 1886 για την καθιέρωση του 8ωρου o αιματοβαμμένος αγώνας του 1936 στη Θεσσαλονίκη σήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού αυτή την περίοδο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο επιχειρείται να ανατραπεί ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες από την εργατική τάξη.

 

Στη χώρα μας, όλοι οι άνθρωποι που βίωσαν την οικονομική κρίση στο ελληνικό έδαφος, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, επί 10 χρόνια «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση μέσα από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητο ο κόσμος της Ελλάδας, που σήκωσε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη και την προσφυγική κρίση, αλλά και των άλλων ομοιοπαθών λαών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, να ακούμε τετριμμένες όσο και βεβαιωμένα αποτυχημένες ιδέες για επαναφορά μνημονιακών καθεστώτων με νέες αιρεσιμότητες κ.α. έναντι μιας αυτονόητης έκτακτης στήριξης στις χώρες της ΕΕ, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τραγικής πανδημίας, για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

 

Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Το αντίδοτο αυτής της κρίσης έγκειται στην αλληλεγγύη που είναι η ζωτική δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως σήμερα. Όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν το αρχικό κύμα του COVID-19 και να προετοιμαστούν για το μέλλον.

 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η αλληλεγγύη είναι αντίδοτο στην κρίση. Καταδικάζουμε εκείνους τους εργοδοτικούς «θηρευτές» που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την κρίση. Απαιτούμε από όλους τους εργοδότες -μικρούς και μεγάλους- να σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τα διασφαλίσει.

 

Η υγειονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει εργαλείο συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων

 

Η επανέναρξη της οικονομίας για την πρόοδο της κοινωνίας με ισότητα και δικαιοσύνη πρέπει να έχει τρεις βασικούς στόχους:

 

ΕΡΓΑΣΙΑ: Η πλήρης απασχόληση πρέπει να είναι ο στόχος, με αξιοπρεπή εργασία για όλους, με υγιείς και ασφαλείς συνθήκες, με καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και μ’ ένα ΤΕΛΟΣ στην επισφαλή εργασία.

 

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Το μερίδιο των μισθών στην Ελληνική οικονομία μειώνεται εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύει να καταρρεύσει περεταίρω με αυτήν την κρίση. Οι ελάχιστοι μισθοί διαβίωσης πρέπει να ισχύουν παντού με βάση τον τελευταίο κατώτατο συμφωνημένο μισθό της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 που καταργήθηκε με την 6η ΠΥΣ. Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για όλους τους εργαζομένους, με άμεση επαναφορά του προϋφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς κοινωνική προστασία και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την καταστροφική πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα της αλληλέγγυας Ευρώπης να χρηματοδοτήσει την κοινωνική προστασία για όλους.

 

Όπου κι αν είμαστε και ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, ζούμε σε έναν κόσμο.

 

Τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι η αλληλεγγύη λειτουργεί!

 

Για τα συνδικάτα είναι καθήκον η αλληλεγγύη να λειτουργεί για ολόκληρο τον κόσμο!!
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!!
Ζήτω οι εργατικοί αγώνες!!