Με σταθερά βήματα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες του ευρωατλαντικού στρατοπέδου υποστηρίζουν ανοιχτά την κατακόρυφη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα εφόσον υλοποιηθούν τα υπό επεξεργασία ΝΑΤΟικά σχέδια.
Μετά τις ΗΠΑ, ήρθε η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει ότι επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων. Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων».
Τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα και την αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών στην Ουκρανία για την εκπαίδευση Ουκρανών συζητούν, χτες και σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι ήδη δυτικά όπλα έχουν παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.
«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους “Storm Shadow” χωρίς κανέναν περιορισμό», δήλωσε.
Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.
Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο «Telegram», ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».
Ο Μακρόν ετοιμάζεται να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία
Το Παρίσι αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία την επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, στις 6 Ιούνη.
Οι διπλωμάτες είπαν ότι το Παρίσι φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού χωρών που προσφέρουν τέτοια βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, παρόλο που ορισμένοι από τους εταίρους της ΕΕ φοβούνται πως θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία θα στείλει αρχικά περιορισμένο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες μιας αποστολής πριν στείλει αρκετές εκατοντάδες «εκπαιδευτών», δήλωσαν δύο από τους διπλωμάτες.
Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην αποναρκοθέτηση, στη διατήρηση του εξοπλισμού επιχειρησιακής και τεχνικής ικανότητας για τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παρέχονται από τη «Δύση», είπαν.
Το Παρίσι επίσης θα χρηματοδοτήσει, θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει μια ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία.
«Οι ρυθμίσεις είναι πολύ προχωρημένες και θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές. Την περασμένη βδομάδα είχε αναφερθεί και ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη συμφωνία.
«Στην πράξη, οι λεγόμενοι εκπαιδευτές απαιτούνται για να κατευθύνουν πυραύλους SCALP μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν, σε στόχους», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Υπενθύμισε ότι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έκαναν επίσης δηλώσεις για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Πολωνία με αυτόν τον τρόπο «έρχεται πιο κοντά στον στόχο της, δηλαδή να καταλάβει τη Δυτική Ουκρανία», είπε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει στη Νορμανδία και στο Παρίσι από τις 5 έως τις 9 Ιούνη και θα έχει συνομιλίες στις 8 Ιούνη με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν.