Ένα φορτηγό αμμοχάλικο αντι για Εθνικό Ύμνο και στεφάνια

200 χρόνια συμπληρώθηκαν, ημερολογιακά, από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821. Από την έναρξη των αγώνων του υποδουλωμένου Ελληνικού Έθνους, για Ελευθερία και του Χριστού την Πίστη την Αγία, αψηφώντας τη λογική, τον κίνδυνο και τον θάνατο.

 

Γράφει ο Ιωάννης Β. Καραπανάγος 

 

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού είχε αποφασιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν, σε Πανελλήνια κλίμακα, εορταστικές εκδηλώσεις. Προς τούτο συστήθηκε επιτροπή υπό την προεδρία της κας Γιάννας Αγγελοπούλου.

 

Στη συνέχεια, Δήμοι της Χώρας σχημάτισαν οργανωτικές επιτροπές, αρχής γενομένης από το έτος 2020, για να πράξουν το αυτονόητο. Δηλαδή, να αποδώσουν, σε τοπικό επίπεδο, τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι.

 

Η Δημοτική Αρχή του Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη, τηρώντας σιγή ιχθύος αφού είχε πέσει σε χειμερία νάρκη, αποφάσισε μόνη της, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς να συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή για να καταρτίσει πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών, να διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση, την 25η Μαρτίου 1821 με θέμα: «Το χρονικό της Επανάστασης & Η “Μάχη της Περαχώρας», με δύο ομιλητές: Τη φιλόλογο κα Γεωργία Βασιλοπούλου και τον δάσκαλο κ. Νικόλαο Γεωργίου.

 

Σημειώνεται ότι η Παράταξη »αλλάzoυμε ΜΑΖΙ» είχε προτείνει, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (Μάρτιος 2021), τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής για τις επετειακές εκδηλώσεις του εορτασμού των 200 χρόνων, η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά απορρίφθηκε.

 

Όλοι γνωρίζουμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, την ιστορική σημασία και τη βαρύτητα της μάχης της Περαχώρας στην Επανάσταση του 1821, την οποία ανέδειξαν οι αείμνηστοι Λάμπης Αποστολίδης, Τάσος Παπαδημητρίου και Αντώνης Κουκουλάς με γραπτά τους κείμενα και συγγράμματα, ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Νικόλαος Γεωργίου με το βιβλίο του ‘‘Η Μάχη της Περαχώρας’’, τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και η ερευνητική εργασία που θεμελίωσε το υπόμνημα/αίτημα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας και του Συλλόγου Διδασκόντων Σχολικού Έτους 2017-1018, προς την Πολιτεία, για καθιέρωση της Επετείου της ιστορικής μάχης της Περαχώρας, ως επίσημη Τοπική Εθνική Εορτή.

 

 

Η κατάσταση του χώρου του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Περαχώρας, πριν τη ρίψη του αμμοχάλικου

 

 

Για να τιμηθεί η μνήμη των Ηρώων της Μάχης της Περαχώρας, η Δημοτική Αρχή, εδώ και χρόνια, διαμόρφωσε χώρο, με απόλυτη προχειρότητα, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Περαχώρας-Λίμνης Ηραίου και τοποθέτησε μία μεγάλη πινακίδα που αναφέρονταν στη Μάχη της Περαχώρας.

 

Σε Δημοτικό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2019, η δημοτική παράταξη »αλλάzουμε ΜΑΖΙ» είχε προτείνει, την ανέγερση μνημείου πεσόντων στο συγκεκριμένο χώρο. Μια πρόταση που έγινε αποδεκτή και συμπεριελήφθη στα τεχνικά έργα και στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2020, έναντι του ποσού των είκοσι χιλιάδων ευρώ.

 

Σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο είναι επιεικώς απαράδεκτη, προκαλεί θλίψη και αποτελεί προσβολή για τους προγόνους μας.

 

 

Η Δημοτική Αρχή του Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη εόρτασε τη μάχη της Περαχώρας, την 25η Μαρτίου 2021, κορυφαία ημερομηνία της επετείου των 200 χρόνων, αφαιρώντας την ξεθωριασμένη πλέον πινακίδα και ρίχνοντας λίγες ημέρες πριν, αντί να παιανίσει τον Εθνικό Ύμνο και να καταθέσει στεφάνια, ένα φορτηγό αμμοχάλικο στο χώρο που θα έπρεπε να είχε ήδη ανεγερθεί το Μνημείο Πεσόντων, ως έργο άμεσης προτεραιότητας, αφού έχει υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση.

 

 

Η εικόνα ντροπής ολοκληρώνεται με τραγικό και ταυτόχρονα ειρωνικό τρόπο. Ο αυτουργός έριξε το αμμοχάλικο δίπλα από την πινακίδα που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και αναγράφεται ότι απαγορεύεται η ρίψη χωμάτων και μπαζών.

 

Επειδή μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, παραθέτω φωτογραφίες που απεικονίζουν σήμερα, Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021, την παρούσα κατάσταση. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση των συνδημοτών, καθώς και στον ιστορικό του μέλλοντος.

 

 

 

 

 

*Βίντεο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Οκτώβριος 2019), κατά το οποίο η παράταξη ''αλλάzoυμε ΜΑΖΙ'' θέτει, μεταξύ των άλλων, το θέμα του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Περαχώρας.