Νέας μορφής καταλύματα εντάσσονται, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Τουρισμού, στον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την Ισότητα.
Η ρύθμιση έρχεται να εξορθολογήσει κάπως το τοπίο και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για τα «Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 33/179».
Η τροπολογία είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών σε περιοχές, οι οποίες έχουν κρατήσει το ύφος και το χρώμα σε κτίσματα που είναι διατηρητέα μνημεία ή σε παραδοσιακούς οικισμούς και συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Φισκάρδο, Κυκλαδονήσια κ.ά., αλλά για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιούνται.
Όπως ανέφεραν πηγές, παρενέβαιναν οι υπηρεσίες –συνήθως αρχαιολογικές – ώστε να λειτουργήσουν εντός χαρακτηρισμένων κτηρίων, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όροι χωροταξικοί, πολεοδομικοί κ.ά.
Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για τουριστικές υπηρεσίες μέσα σε τέτοιου είδους οικήματα, εισάγεται, με τη νέα διάταξη, η δυνατότητα μέρος του κτηρίου να χρησιμοποιείται ως ξενοδοχειακός χώρος σε παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και σε μέρη που υπάρχουν διατηρητέα κτήρια.
Όπως εξήγησε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αυτό προέκυψε από την ανάγκη να μη μείνουν έξω από το ΠΑΑ 2014-2020 και από το Leader τέτοιου είδους δράσεις, ενώ είναι σαφές πως υπάρχει ζήτηση μέσω Airbnb.
ypaithros.gr