Έκτακτη χρηματοδότηση 75 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους λόγω πανδημίας

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι μέσα στις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει έκτακτη χρηματοδότηση, οριζόντια σε όλους του Δήμους, ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες λόγω των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι μετά τις γιορτές θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια ακριβής καταγραφή των απωλειών ανά Δήμο, ώστε όλοι οι Δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί, νησιωτικοί και ορεινοί, να χρηματοδοτηθούν με βάση τις πραγματικές απώλειες των εσόδων τους.

 

Παρόντες στο σχέδιο εμβολιασμού, παρόντες στον εθνικό αγώνα για την «Ελευθερία».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι σύσσωμη τη Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει παρούσα στον εθνικό αγώνα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού με τον κωδικό «Ελευθερία».

Οι Δήμαρχοι θα δώσουν το παράδειγμα ώστε να καμφθούν τυχόν δισταγμοί και να πειστεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί.

«Το πρόσταγμα το έχει το Υπουργείο Υγείας, όμως Δήμαρχοι, δημοτικοί υγειονομικοί υπάλληλοι, κοινωνικές δομές των Δήμων είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε για να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα.

Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να τελειώσει ο εφιάλτης που έχει αλλάξει τις ζωές μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ξεκάθαρη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΚΕΔΕ έχει έγκαιρα αποστείλει στο Υπουργείο τις θέσεις και τις προτάσεις της για τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Το νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε διαβούλευση μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου.

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί την σαφή και ξεκάθαρη διατύπωση για τη συμμετοχή της και τον ενεργό της ρόλο στην εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε απ’ ευθείας είτε μέσω μιας ξεκάθαρης διαχειριστικής αρχής, γεγονός που θα σημάνει μια μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

«Πρέπει να οργανωθούμε και να ωριμάσουμε άμεσα τον σχεδιασμό μας αφού το 70% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να δεσμευτούν το 2021 και 2022 και τα υπόλοιπα, μέχρι το 2026.

Συνεπώς είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και άρα θα πρέπει να βρούμε άμεσα και γρήγορα ώριμα έργα για να τα εντάξουμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να δώσει ώθηση στην ανάγκη για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

 

Οι κοστολογημένες προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι:

Πράσινος Μετασχηματισμός των Πόλεων και των Δήμων για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών.
Wastemanagement–Διαχείριση των απορριμμάτων, περιορισμός των απορριμμάτων ενίσχυση και πρόληψη και σύγχρονη διαχείριση

Έξυπνες και βιώσιμες πόλεις – Ο ψηφιακός δεκάλογος για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, το smart κομμάτι.
Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση – Το επόμενο Βήμα – προκειμένου να μπορέσουμε να οργανώσουμε εσωτερικά τους Δήμους
Ανάπτυξη δικτύων 5 ης γενιάς από τους Δήμους – 5G Plug n’Play Cities. (πάνω από τον Δημοτικό φωτισμό για να μπορέσουμε γρήγορα και μέσω ΣΔΙΤ να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των δικτύων)

Αυτοδιοίκηση – Στηρίζοντας την Κοινωνική Συνοχή – Αναβάθμιση Κοινωνικών Δομών με το βλέμμα στο μέλλον (με δημιουργία Πανελλήνιου Δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας, Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και της εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες)
Πόλεις της Ελλάδας – Εθνικά πλεονεκτήματα – Λιμάνια, Μαρίνες, ιατρικός και ιαματικός τουρισμός – Αξιοποίηση Δημοτικής περιουσίας.

Υποδομές και προσβασιμότητα στις πόλεις (περιλαμβάνεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ αλλά και της ανακατασκευή των δρόμων των πόλεων, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών ύδρευσης)

Ανθεκτικές πόλεις – Ισχυρή Πολιτική Προστασία (δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών και όχι μόνο κέντρων που θα προστατεύουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο τις ανθρώπινες ζωές)
10.Νέοι υποδοχείς επιχειρηματικότητας (με δεδομένο ότι ο οδικός, σιδηροδρομικός, και λιμενικός χάρτης της χώρας αλλάζει να δημιουργηθούν βιομηχανικές περιοχές με νέους υποδοχείς).

 

11.Αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής και δημιουργία ενός διαδημοτικού κοινωνικού δικτύου με ομογενοποίηση της κοινωνικής πολιτικής

Κοινωνική Ενσωμάτωση προσφύγων-μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες / Ένταξή τους στην αγορά εργασίας (Ενίσχυση ελληνομάθειας, εξοικείωση με υπηρεσίες του δημοσίου, Υποστήριξη ωφελουμένων από διαμεσολαβητές, Συμβουλευτική οικογενειών με μαθητές, Πιστοποίηση ωφελουμένων σε δεξιότητες)
Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η ΚΕΔΕ συμμετείχε ενεργά στην σύνταξη της ΒΨΜ και έχει αφήσει το θετικό στίγμα της στους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, το μηχανισμό σχεδιασμού που θα συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας την περίοδο 2020- 2025.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ θα αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης στο Δημόσιο Τομέα και περιλαμβάνουν έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη άμεσου ξεκαθαρίσματος του τοπίου σε σχέση με το ύψος των προτάσεων, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες. Η επιτυχία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» συναρτάται από την συμμετοχή όσο περισσότερων Δήμων της χώρας.

Απόδοση και κατανομή τέλους Φυσικού Αερίου έτους 2019

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε το θέμα της μη απόδοσης στους Δήμους του τέλους Φυσικού Αερίου γεγονός που επηρεάζεται και από την ιδιωτικοποίηση των παρόχων.

Η ΚΕΔΕ προτείνει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στο Υπ. Ενέργειας και μέσα σε αυτή ορίζεται ρητώς η υποχρέωση καταβολής ειδικού τέλους ίσο με 10% του μερίσματος που λαμβάνει από η ΕΔΑ Αττικής ΑΕ, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ ΑΕ.

 

 

Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζεται συνολικά και οριστικά ένα ζήτημα που αφορά πολλούς Δήμους της χώρας και ρυθμίζεται και για το 2019 και το 2020 αλλά και για τις μετέπειτα χρήσεις.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση με τις υπηρεσίες προκειμένου να υπάρχει συντονισμός των έργων των διαφόρων παρόχων για να μην επιβαρύνονται συνεχώς οι Δήμοι με «μπαλώματα» στο δίκτυο οδοποιίας.

Χωροταξικός σχεδιασμός για τις Υδατοκαλλιέργειες – Ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διαδικασίες που ενεργούνται ερήμην της Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία βιομηχανικών περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στον ελληνικό παράκτιο χώρο. Οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν λόγο στη χωροθέτηση αυτών των δομών. Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα συμμετέχει στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών.

Τέλος αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οι τοπικές ανάγκες και οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεσμική και νομική παρέμβαση της ΚΕΔΕ κατά των διώξεων Δημάρχων

Με αφορμή την αγωγή κατά του Δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυθήρων, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Υπ. Δικαιοσύνης και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που θίγουν την καταστατική θέση των Δημάρχων.
Η ΚΕΔΕ θα στηρίξει με νομική προστασία και με την παρουσία των μελών του ΔΣ όταν εκδικαστεί η υπόθεση στα δικαστήρια Πειραιά.

Πλατφόρμα τετραγωνικών

Στη συνεδρίαση του ΔΣ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), Στράτος Παραδιάς συνεχάρη την ΚΕΔΕ για την πλατφόρμα των τετραγωνικών και ζήτησε να διατηρηθεί προκειμένου ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος καταγραφής, όσοι υποβάλλουν αδήλωτα τετραγωνικά να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, με τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Τέλος έθεσε το αίτημα απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Η ΚΕΔΕ και η ΠΟΜΙΔΑ στο προσεχές διάστημα θα συνεργαστούν για να βρεθούν λύσεις που δεν θα θίγουν τους Δήμους και τα έσοδά τους αλλά και θα διευκολύνει πολίτες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.