Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια προχωράει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.
H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί «στο άμεσο μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, αναφέρει η ανακοίνωση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα με στόχο την άντληση ενός ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό που αντλήθηκε στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς. Ο ΟΔΔΗΧ θέλει και αυτή τη φορά να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό «καλής ποιότητας» επενδυτών, με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και θα κινηθεί προσεκτικά, προσφέροντας μια ελκυστική απόδοση. Ετσι, το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 4%, τη στιγμή που η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώθηκε χθες στο 3,674% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006) και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται στο 3,85%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 10ετούς τίτλου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγο πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περάσει το κατώφλι των προγραμμάτων διάσωσης, με κουπόνι 6,25%, όταν αντλήθηκε το ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν θετική εξέλιξη για τις τράπεζες τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές και μάλιστα με μια έκδοση «ορόσημο» όπως είναι αυτή του 10ετούς. Οπως σημειώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας, η προσδοκώμενη επιτυχία της έκδοσης του 10ετούς ομόλογου θα ενισχύσει το κλίμα για προσέλκυση επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά και στη ζήτηση για τραπεζικές μετοχές αλλά και στις προσπάθειες που κάνουν οι τράπεζες να διαθέσουν σε διεθνή κεφάλαια χαρτοφυλάκια NPEs, τα όποια λόγω της διάρθρωσής τους ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνιων επενδύσεων.
Η θετική αξιολόγηση της Moody’s, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β1 από Β3 πριν, με θετικές προοπτικές, ήταν καθοριστική, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου, καθώς ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς. Πλέον η Moody’s «ευθυγραμμίζεται» με την S&P αξιολογώντας την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» και η Fitch παραμένει η πιο «γενναιόδωρη», με τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.
Εύσημα από Moody’s
Όπως σημειώνει στην «Κ» η Κάθριν Μιούελμπρονερ, αντιπρόεδρος της Moody’s, η βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και η επιτυχής επιστροφή στις αγορές ήταν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση του οίκου να αναβαθμίσει την Ελλάδα. Μια νέα έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο θεωρείται πιστωτικά θετική από τον οίκο, καθώς, όπως επισημαίνει, θα αποτελέσει άλλο ένα σημάδι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει με επιτυχία στην πλήρη χρηματοδότηση της αγοράς.
Η Moody’s στην έκθεσή της υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, τις ισχυρές δημοσιονομικές της επιδόσεις και τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στη βιωσιμότητα του χρέους. Οπως τόνισε, η συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί, την ανταγωνιστικότητα να έχει βελτιωθεί, την απασχόληση να έχει ενισχυθεί και τις ιδιωτικοποιήσεις να έχουν αρχίσει να επιταχύνονται πρόσφατα.
kathimerini.gr