Ο έντονος και επίμονος βήχας προκαλεί εκνευρισμό, ανησυχία στους γύρω μας και συχνά… ουρές στα φαρμακεία. Ωστόσο, «εάν δεν υπάρχει κλινικό εύρημα, ο βήχας που επιμένει δεν είναι σοβαρό πρόβλημα», λένε οι γιατροί. [Shutterstock]
Μόλις απαλλαγείτε από έναν βήχα, στη θέση του αναδύεται ένας άλλος. Ολοένα και περισσότεροι, φέτος, διαμαρτύρονται για έντονες κρίσεις παρατεταμένου βήχα, παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχουν άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός.
Ενώ η πανδημία Covid-19 έληξε επίσημα πέρυσι, τα κρούσματα κοκκύτη έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Η ρετρό λοίμωξη, βασικό στοιχείο των μυθιστορημάτων του Κάρολου Ντίκενς, είναι η πιο πρόσφατη πάθηση της βικτωριανής εποχής που επιστρέφει στη Δύση μετά την αύξηση της ιλαράς, της σύφιλης, της ουρικής αρθρίτιδας, της λέπρας και της ελονοσίας.
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου:
Το πρόδρομο ή καταρροϊκό που διαρκεί 1-2 εβδομάδες κατά τις οποίες ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα αρχικά νυκτερινό.
Το παροξυσμικό που διαρκεί 1-6 εβδομάδες και ο βήχας γίνεται προοδευτικά εντονότερος, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή επέρχονται κατά την ίδια εκπνοή πολλές βηχικές ώσεις, τις οποίες ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην αιχμή των παροξυσμών του βήχα προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση η οποία παρέρχεται μετά από εισπνευστικό συριγμό.
Το στάδιο της αποδρομής που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.
Σε ποιές χώρες είναι εντονότερο το φαινόμενο
Σύμφωνα με το POLITICO, στην Τσεχία —όπου υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις εμβολίων κατά του κοκκύτη— οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σημειώθηκαν επίσης απότομες αυξήσεις στη Δανία , το Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες.
«Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην επιστροφή στα προ του Covid επίπεδα», δήλωσε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της East Anglia. Αυτό είναι εκτός από φέτος, είπε, «όπου οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί δραματικά και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν κάθε ετήσιο σύνολο που έχουμε δει σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες».
Για να το θέσουμε σε προοπτική – το 2023, καταγράφηκαν συνολικά 853 κρούσματα στην Αγγλία. Μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρχαν 913 κρούσματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
Το τρέχον ευρωπαϊκό hotspot είναι η Κροατία, η οποία ανέφερε 6.261 κρούσματα τους πρώτους δυόμισι μήνες του τρέχοντος έτους.
Μια έκθεση από το British Medical Journal αναφέρει ότι μέρος του λόγου για την εξάπλωση είναι η πτώση των ποσοστών εμβολιασμού.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μωρά λαμβάνουν τις δύο πρώτες δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου κοκκύτη, διφθερίτιδας και τετάνου μεταξύ δύο και 12 μηνών, με μια άλλη δόση μέχρι την ηλικία των 2 ετών και μια τελική δόση μεταξύ 3 και 7.
Τι είναι το Covid hangover και πώς σχετίζεται
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασθενειών είπε επίσης ότι ο Covid μπορεί να ευθύνεται για την άνοδο αυτών των παροξυσμικών φαινομένων βήχα.
«Η τρέχουσα αύξηση συνδέεται δυνητικά με χαμηλότερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σε συνδυασμό με τη μη βέλτιστη πρόσληψη εμβολιασμού σε ορισμένες ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19», έγραψε σε μια έκθεση του Μαρτίου .
Το να εμβολιαστούν οι άνθρωποι είναι το κλειδί για την αναχαίτιση της επιδημίας, αλλά αυτό γίνεται πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε περιφερειακές υπηρεσίες υγείας ανέφεραν ότι η πανδημία επηρέασε δυσμενώς τα ποσοστά εμβολιασμού, πέρα από τη μακροπρόθεσμη μείωση.
“Είδαμε πολλή παραπληροφόρηση από το λόμπι κατά της παραβατικότητας σε όλη την πανδημία και νομίζω ότι υπήρχε μεγάλη ανησυχία από μερικούς από εμάς ότι αυτή η παραπληροφόρηση θα μεταδιδόταν σε δισταγμό γύρω από τη συνήθη ανοσοποίηση”, δήλωσε ο Michael Head, ανώτερος ερευνητής στο παγκόσμιο υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, είπε στο POLITICO.
Ο Head επεσήμανε επίσης την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, η οποία επίσης έχει αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιπέδων ανοσοποίησης.
Η επιμονή
Ο εμμένων βήχας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο ήδη από πέρυσι εμφανίζεται εξαιρετικά συχνά πιθανόν ως αποτέλεσμα και της μεγάλης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Ειδικά, δε, στις μικρές ηλικίες, όπως σημειώνουν οι παιδίατροι, η μία λοίμωξη διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα στην ουσία ποτέ να μην υποχωρούν.
«Πάντοτε στις ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος υπήρχε βήχας ως εμμένον σύμπτωμα», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Οπως σημειώνει ο ίδιος, στις περισσότερες περιπτώσεις ο βήχας οφείλεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στην οπισθορρινική καταρροή λόγω κρυολογήματος ή συναχιού, η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και υπάρχει και η αίσθηση του γαργαλητού στον λαιμό.