Δήμος Λουτρακίου: Παίρνει 200.000€ για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόταση του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων: «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων», για παρεμβάσεις πυροπροστασίας.

 

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 200.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Η πρόταση εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6, που αφορά στην «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ α΄ βαθμού με περιαστικά δάση

 

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων. Δεδομένης της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων (συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.