Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, «συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάσουν μετανάστες στις χώρες αυτές, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να τους εκμεταλλευτούν».
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News σε ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πολίτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, θα αποστέλλονται για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στόχος, να περιοριστεί το μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αν το ρεπορτάζ ισχύει τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που ήδη έχουν πιεστεί από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και εξακολουθούν να έχουν ροές από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι δύο αυτές χώρες μάλιστα προσπαθούν να πετύχουν μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών που ήδη φιλοξενούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ανακουφιστούν από τη μεταναστευτική πίεση.
Το CBS News, επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας και έχουν γνώση των πραγμάτων και του σχεδιαζόμενου προγράμματος, αναφέρει ότι η πρωτοβουλία προβλέπει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα υποδέχονται μετανάστες, τα αιτήματα ασύλου των οποίων τελούν υπό επεξεργασία σε γραφεία μετανάστευσης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι πηγές του δικτύου επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου τελούν υπό επεξεργασία. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα δεχθούν μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα, όπως ήδη κάνουν ο Καναδάς και η Ισπανία. Σύμφωνα με μία από τις πηγές του CBS, φέρεται να είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.
Τα γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ που λειτουργούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.
Μάλιστα, το CBS News επικαλείται εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είπε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα να εξαπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο» και «δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος, είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».
Επίσης το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, ενώ σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αναφέρθηκε και σε συμφωνία με την Ελλάδα.
Είπε συγκεκριμένα: «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες αυτές, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να τους εκμεταλλευτούν».
Απάντηση Γιόχανσον στην αναφορά για Ζακ Κωστόπουλο
«Η Κομισιόν δεν έχει πρόσφατη ενημέρωση για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου», σημειώνει η κ. Γιόχανσον.
HΕυρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να συμπεριληφθούν σε ευρωπαϊκό κατάλογο εγκλημάτων τα εγκλήματα μίσους και η ρητορική μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ και άλλων ομάδων που στοχοποιούνται εξαιτίας της ταυτότητας ή των χαρακτηριστικών τους. Αυτή την επισήμανση κάνει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόλορς Μοντσεράτ, με θέμα το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Πρόκειται για αναφορά που είχε υποβάλει η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία υιοθετήθηκε και παραμένει ανοιχτή, με την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών να ζητά ενημέρωση για τις εξελίξεις.
«Οσο κι αν με λυπούν οι συνθήκες αυτής της υπόθεσης, πρέπει να σας ενημερώσω ότι η Κομισιόν δεν έχει πρόσφατη ενημέρωση για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου», σημειώνει η κ. Γιόχανσον. Επισημαίνει όμως ότι, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετήσει την πρόταση για τον ευρωπαϊκό κατάλογο εγκλημάτων, «θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση για ένα ισχυρό κοινό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους σε όλη την Ε.Ε.».
Σημειώνει επίσης την επισήμανση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου να μείνει ανοιχτή η αναφορά για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ώστε να επιτραπεί η διαλεύκανση της υπόθεσης και να αντιμετωπιστούν τα θέματα της αστυνομικής ατιμωρησίας που θίγονται σ’ αυτή, ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Ελευθεριών όταν ασχολείται με την κατάσταση των ελευθεριών στην Ελλάδα.
Δημήτρης Αγγελίδης