Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/loutraki365.gr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Αυξημένο ουρικό οξύ: Πως αντιμετωπίζεται με τη διατροφή;

Μήπως κάνατε πρόσφατα εξετάσεις αίματος και τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο ουρικό οξύ; Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος καθώς και στην πρόληψη εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Ας δούμε λοιπόν τι είναι το ουρικό οξύ, τι προκαλεί καθώς και πως μπορούμε να το μειώσουμε με τη διατροφή.

 

Ουρικό οξύ – Τι είναι;

 

Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν της αποικοδόμησης των πουρινών. Οι πουρίνες είναι συστατικά των νουκλεϊνικών οξέων (DNA, RNA) του οργανισμού, αλλά βρίσκονται και σε πλήθος τροφών (κυρίως πρωτεϊνούχες τροφές). Οπότε, το ουρικό οξύ παράγεται από τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού μας αλλά προσλαμβάνεται και μέσω της τροφής. Κυκλοφορεί στο αίμα και εισέρχεται στους νεφρούς, οι οποίοι και το απεκκρίνουν στα ούρα. Οι φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος στο αίμα είναι 3,5-7,2 mg/dl για τους άνδρες, 2,6-6,0 mg/dl για τις γυναίκες και 2,0-5,5 mg/dl για τα παιδιά.

 

Υπερουριχαιμία (Αυξημένο ουρικό οξύ)

 

Τιμές πάνω από 7 mg/dl συνιστούν αυτό που λέμε υπερουριχαιμία. Κατά την υπερουριχαιμία δημιουργούνται κρύσταλλοι ουρικού, οι οποίοι επικάθονται σε διάφορα σημεία του σώματος (κυρίως στις αρθρώσεις και στα νεφρά) προκαλώντας βλάβες και πόνο. Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα αλλά και νεφρικές βλάβες.

 

Διατροφική αντιμετώπιση

 

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία), η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα, επειδή όπως προαναφέρθηκε η κύρια πηγή παραγωγής ουρικού οξέος είναι οι πουρίνες, η κυριότερη σύσταση για τη διαιτητική αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας είναι ο περιορισμός των τροφίμων που είναι πλούσια σε πουρίνες. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται τα τρόφιμα που αποφεύγονται, περιορίζονται ή επιτρέπονται στη διατροφή, με βάση την περιεκτικότητά τους σε πουρίνες.

 

Τρόφιμα που αποφεύγουμε Τρόφιμα που καταναλώνουμε με μέτρο Τρόφιμα που επιτρέπονται
Εντόσθια
(συκώτι, μυαλά, νεφρά)Ζωμός κρέατος

 

Γλυκάδια

Κυνήγι

Χήνα

Μύδια, αυγοτάραχο

Σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα

Αντζούγιες

Μαγιά, μπύρα

Αναψυκτικά

Μοσχάρι, χοιρινό

 

Κοτόπουλο, γαλοπούλα

Ψάρια, αστακός, καβούρια, στρείδια

Αρακάς, σπανάκι, σπαράγγια

Φακές, Φασόλια

Ντομάτα, μανιτάρια

Κουνουπίδι

Πατάτες τηγανητές

Ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης

Αλκοόλ

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά

 

Ψωμί λευκό και καλαμποκιού

Ζυμαρικά, ρύζι,
πατάτες ψητές ή βραστές

Σόγια

Φρούτα και χυμοί φρούτων

Λαχανικά (όσα δεν είναι στην προηγούμενη κατηγορία)

Λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη

Ελιές, μέλι, κακάο

Καφές, τσάι

 

Επιπλέον, η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι επαρκής (περισσότερο από 2 λίτρα την ημέρα), καθώς το νερό συμβάλλει στην αποβολή ουρικού οξέος από τον οργανισμό και περιορίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ουρικού.

 

Σε περίπτωση που το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, συστήνεται η απώλεια βάρους , καθώς η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας. Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικό υπολογισμό της πρόσληψης πουρινών. Απώλεια βάρους με στερητικές δίαιτες και χωρίς υπολογισμό των πουρινών μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

 

Συνοψίζοντας, η διατροφή είναι σημαντική όταν έχουμε αυξημένο ουρικό οξύ και περιορίζει τα συμπτώματα που προκαλεί η ουρική αρθρίτιδα. Επομένως, δεν αρκεί απλώς η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής αλλά χρειάζεται να γίνουν και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής

 

Για εξατομικευμένες συμβουλές και πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ανάγκες σα,ς επικοινωνήστε με το διαιτολογικό γραφείο της Μαρίας Σπυροπούλου. 

 

my – nutriplace: Ελ. Βενιζέλου 9, Λουτράκι, τηλ.: 27440 28400, +30 6945 631 324 (και μέσω viber).